Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Δημοσκόπηση Public Issue: Συντριπτική υπεροχή για ΣΥΡΙΖΑ και… ευρώ



Υπεροχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αποδοχή της στρατηγικής της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue για την Αυγή της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ξεπερνά το 27%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 48,5% έναντι 21% της Ν.Δ. και ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, Χ.Α με 6%, Ποτάμι με 5,5%, ΠΑΣΟΚ με 4%, ΑΝΕΛ με 3,5% και λοιπά κόμματα με ποσοστό 5,5%.

Όπως διαπιστώνει η δημοσκόπηση, το 54% στηρίζει τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης, έναντι στο 37% που διαφωνεί. Το 56% προκρίνει την έγκριση της ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή και το 34% με δημοψήφισμα, ενώ το 37% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει, έναντι του 58% που δηλώνει ότι πρέπει να κρατήσει σκληρή στάση.

Για τις επιμέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης, το 89% τάσσεται εναντίον της μείωσης κύριων συντάξεων, το 81% εναντίον της απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων, το 79% εναντίον της μείωσης των επικουρικών, το 57% εναντίον της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, το 52% εναντίον της επιβολής ενιαίου ΦΠΑ 18%, και το 43% εναντίον της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα φθάνει στο 77% ενώ η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στο 63% με τον Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώνει ποσοστό 20%. Το 44% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση ενώ οι πολίτες είναι διχασμένοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 50% έχει αρνητική γνώμη, το 48% θετική γνώμη. Πάντως το 71% θέλει την παραμονή στο ευρώ έναντι του 19% που θα ψήφιζε επιστροφή στη δραχμή σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, το 74% θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 62% εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο σύνολο των ψηφοφόρων θεωρείται ως καταλληλότερος αρχηγός για τη ΝΔ από το 16% και ακολουθούν η Ντόρα Μπακογιάννη με 12%, ο Κώστας Καραμανλής με 11%, ενώ Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας συγκεντρώνουν από 3%.

Ωστόσο, στους ψηφοφόρους της ΝΔ για το ίδιο ερώτημα ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος αρχηγός του κόμματος με ποσοστό 44%, ενώ ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 15% και η Ντόρα Μπακογιάννη 13%.
tvxs