Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αντιδράσεις για την επιστροφή της Shell στην Αρκτική για εξόρυξη πετρελαίου

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell επιδιώκει να συνεχίσει τις εξορύξεις στην Αρκτική μετά από αναβολή δύο ετών, εξοργίζοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που προειδοποιούν για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής.



Η πρώτη από δύο συνολικά εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου που προορίζονται για την Ανταρκτική έφτασαν στη βορειοδυτική πόλη Σηάτλ της Αμερικής την Πέμπτη (Παρασκευή πρωί ώρα Ελλάδας) καθώς ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος ετοιμάζονταν για διαμαρτυρίες που θα κρατήσουν μέρες ενάντια στην αποθήκευση του εξοπλισμού στο λιμάνι της πόλης.

Οι εξέδρες ανήκουν στη Shell, η οποία θα χρησιμοποιήσει του Σηάτλ ως βάση για να αποθηκεύσει τις εξέδρες και άλλο υλικό καθώς θα ξεκινήσει πάλι τη διερεύνηση και εξόρυξη αυτό το καλοκαίρι στη θάλασσα Τσούκτσι, δυτικά της Αλάσκα, όπου δεν έχει σκάψει μετά από μια σεζόν γεμάτη αναποδιές το 2012.

Η απόφαση της εταιρείας να ξαναρχίσει την εξόρυξη και η απόφαση του λιμανιού του Σηάτλ να επιτρέψει στη Shell να νοικιάσει χώρο στη πόλη, έχει κάνει πολίτες και ακτιβιστές να εξοργιστούν, λέγοντας πως η εξόρυξη στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Αρκτικής θα μπορούσε να καταλήξει σε οικολογική καταστροφή

left.gr