Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΑΠΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΜΕΧΡΙ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕΧΡΙ ΜΕΝΤΑ

Κατακτά την αγορά με τα αρώματα της μεσσηνιακής γης

Σε μικρά μπουκαλάκια κατάφερε να κλείσει όλα τα αρώματα της μεσσηνιακής γης ένας τριαντατετράχρονος Καλαματιανός και βάλθηκε να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά.

Τα επόμενα βήματα

«Δεν τολμάμε να πουλήσουμε λάδι στους Καλαματιανούς, είναι σαν να πουλάμε πάγο στους Εσκιμώους» λέει ο Ανδρ. Καταβέλης που μαζί με τον θείο του Β. Σαραντόπουλο δημιούργησαν την εταιρεία «Ανθοΐαμα». Στόχος τους είναι μετά το λάδι να προχωρήσουν και σε αρωματισμό και άλλων προϊόντων όπως μέλι και πάστα ελιάς, ενώ στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή χαρουπόμελου


Ο λόγος για τον Ανδρέα Καταβέλη που σπούδασε ηλεκτρολόγος, ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση ειδών Λαϊκής Τέχνης στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας και εδώ και τρία χρόνια άρχισε να πειραματίζεται και να παράγει αιθέρια έλαια από τα φυτά της μεσσηνιακής γης.

«Ολα ξεκίνησαν μετά από μια κουβέντα που κάναμε με τον θείο μου και συνέταιρό μου Βασίλη Σαραντόπουλο. Είδαμε την αξία των αιθέριων ελαίων και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά.

Ξεκίνησαν τη συλλογή λεβάντας και φασκόμηλου και με έναν μικρό αποστακτήρα άρχισαν τις δοκιμές.

«Ενθουσιαστήκαμε από το αποτέλεσμα, αρχίσαμε να το ψάχνουμε το θέμα, ρωτήσαμε ειδικούς, συμβουλευτήκαμε ανθρώπους χομπίστες του είδους, διαβάσαμε αρκετά και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε επαγγελματικά πια την όλη ιστορία».

Εξόπλισαν το εργαστήριό τους με ειδικό αποστακτήρα ο οποίος πιστοποιήθηκε ως βιολογικός και ξεκίνησαν την παραγωγή.

Φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη, πορτοκάλι, λεμόνι, λεβάντα, μέντα, δάφνη ή από τα δικά τους κτήματα ή αγορασμένα από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες.

«Η δουλειά χρειάζεται υπομονή αφού για να πάρεις 100 γραμμάρια αιθέριο έλαιο χρειάζεσαι 20 κιλά ξερά φυτά και γύρω στις τρεις ώρες απόσταξης».

Μετά την παραγωγή ήρθε και η ώρα της διάθεσης του προϊόντος στην αγορά, μια αγορά που κατακλύζεται με εισαγόμενα αιθέρια έλαια χαμηλής ποιότητας και φτηνής τιμής.

«Ηταν αδύνατο να ανταγωνιστούμε τέτοιες καταστάσεις, γι' αυτό συνεργαστήκαμε μόνο με σοβαρές εταιρείες που γνώριζαν καλά το αντικείμενο και ξέρουν τι ζητούν. Κάποιες απ' αυτές μας ζήτησαν μεγάλες ποσότητες που φυσικά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Μέσα σ' αυτά τα στενά πλαίσια στράφηκαν στον αρωματισμό του μεσσηνιακού ελαιολάδου.

«Μέχρι τώρα υπήρχαν λάδια με εκχυλίσματα και όχι με αιθέρια έλαια, όμως κάναμε την αρχή και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά».

Ηδη τα αρωματισμένα λάδια σε συσκευασίες των 100 και των 250 ml και με τον τίτλο «Ανθοΐαμα» κυκλοφορούν στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι συναλλαγές με Αμερικανούς.

Μετά την κατάκτηση της αγοράς του εξωτερικού φέτος επιχειρούν δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά, σε σούπερ μάρκετ και σε ειδικά καταστήματα.

Οσο για την τοπική αγορά, ο Ανδρέας απαντά με χιούμορ: «Δεν το τολμάμε να πουλήσουμε λάδι στους Καλαματιανούς, είναι σαν να πουλάμε πάγο στους Εσκιμώους». Στόχος τους, όπως μας λέει, είναι μετά το λάδι να προχωρήσουν και σε αρωματισμό και άλλων προϊόντων, όπως μέλι και πάστα ελιάς, ενώ στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή χαρουπόμελου.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ - Έθνος