Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ Οι... κόκκινες γραμμές των δανειστών


Μέτρα-σοκ στη φορολογία καθώς και στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς περιλαμβάνει η αντιπρόταση των δανειστών για το κλείσιμο της συμφωνίας που διέγραψαν και πρόσθεσαν νέες σκληρές απαιτήσεις στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης.


Μεταξύ άλλων προτείνουν αύξηση κατά δέκα μονάδες στον ΦΠΑ για εκατοντάδες καταναλωτικά αγαθά και την εστίαση με ταυτόχρονη κατάργηση των εκπτώσεων για τα νησιά χωρίς αντιστάθμισμα, διόγκωση της φορολογίας κυρίως για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες και εξάλειψη φοροαπαλλαγών. Στο Ασφαλιστικό οι θεσμοί ζητούν κατάργηση του ΕΚΑΣ, σημαντικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση των εισφορών για συνταξιούχους και αγρότες και κατάργηση κοινωνικών πόρων και επιδομάτων. Ειδικότερα:

• ΦΠΑ. Οι δανειστές προτείνουν επιπλέον έσοδα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Στον συντελεστή 13% θα παραμείνουν μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό, ενώ θα μεταταγούν από το 6,5% και τα ξενοδοχεία. Στο 23% από το 13% θα πάνε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμα και το γάλα και το λάδι και η εστίαση, ενώ στο 6% θα υπάγονται μόνο φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Ταυτόχρονα θα καταργηθεί η έκπτωση 30% που ισχύει για τα νησιά, ενώ απορρίπτεται η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ειδικού αφορολόγητου για τους μόνιμους κατοίκους.

• Αγρότες. Προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 26% από 13% που είναι σήμερα και η κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο στους αγρότες.


• Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ζητείται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών, και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης περιορισμός του φορολογικού συντελεστή στο 28% από 29%, ενώ απορρίπτεται η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ

Οι πιστωτές δεν αποδέχονται την ελληνική πρόταση για επιβολή φόρου 30% στα VLTs και για έσοδα από τη δημοπρασία αδειών κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς.

Σε σκληρή γραμμή οι δανειστές για το Ασφαλιστικό, που επαναφέρουν τις προτάσεις-βόμβες για κατάργηση του ΕΚΑΣ, παρεμβάσεις «εδώ και τώρα» στις πρόωρες συντάξεις, μεγαλύτερη αύξηση των εισφορών, δηλαδή έμμεση μείωση συντάξεων, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές και εφάπαξ κ.ά.

Απορρίπτουν την επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ στα επίπεδα προ του Ιουλίου 2014 (αύξηση 3,9%) όπως και την αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων στα επικουρικά σε 3,5% από 3% που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο και ζητούν άμεση μείωση, από 1ης Ιουλίου, των εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ σε ΔΕΚΟ - τράπεζες (αντί για σταδιακή έως το 2022).

Οι θεσμοί θέλουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2017, χωρίς καμία αναφορά σε υποκατάστασή του, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αντικατάστασή του σταδιακά, από το 2018 έως το 2020. Επίσης επιμένουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του 2010 και 2012, δηλαδή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων (βασική και αναλογική) όπως και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές και εφάπαξ ή ισοδύναμα για την αναστολή της, χωρίς όμως κρατική χρηματοδότηση.

Στο μέτωπο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ζητούν άμεσο «μπλόκο» από την 1η Ιουλίου φέτος και εξάλειψη όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας έως το 2022, ώστε τα γενικά όρια για όλους να είναι στα 67 ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας. Δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, στα δικαιώματα δηλαδή όσων έχουν και τον χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου.

Εξαιρούν μόνο τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά και τις μητέρες με ανάπηρα τέκνα και κάνουν λόγο για αύξηση του πέναλτι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, άνω του 6% που ήδη ισχύει. Ζητούν επίσης αύξηση των εισφορών των ήδη συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην κύρια σύνταξη από 4% στο 6%, ενώ θέλουν αντίστοιχη εισφορά να επιβληθεί και επί της επικουρικής.

Ξεκαθαρίζουν επίσης πως όλα τα επικουρικά ταμεία πρέπει να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ και η χρηματοδότησή τους να μην επιβαρύνει το Δημόσιο. Παράλληλα απαιτούν τη σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με το ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου φέτος και κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου. Επίσης ζητούνται μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών και παροχών, ενοποιήσεις ταμείων, αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο Ταμείο.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ,  Έθνος