Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Σχέδιο απεμπλοκής με εξάμηνη παράταση

Λύση;

Εξάμηνη παράταση με «ενδιάμεση κατ' αρχήν συμφωνία» προβλέπει το σενάριο εκτόνωσης που βρίσκεται στο τραπέζι, στην έσχατη ώρα των αποφάσεων για την ελληνική κρίση.Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, η λύση που έχει τις ισχυρότερες πιθανότητες να προκριθεί εν όψει της συνόδου κορυφής της Δευτέρα είναι να δοθεί παράταση στο ισχύον πρόγραμμα έως το τέλος του έτους, με ρητή πρόβλεψη κάλυψης όλων των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για την αποπληρωμή δανείων το επόμενο εξάμηνο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί, εξίσου ρητά, ότι ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους προωθείται μια «κατ' αρχήν συμφωνία» για ελάφρυνσή του, που όμως θα οριστικοποιηθεί και θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να αποτελέσει τον άξονα της νέας επικοινωνίας που θα έχουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς στόχος τόσο της Αθήνας όσο και των ευρωπαίων είναι να έχει κλείσει το πλαίσιο της συμφωνίας πριν από το Eurogroup και την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη υπάρχει πυρετός παρασκηνιακών επαφών στην Ευρώπη και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε το πρωί τηλεφωνικές επικοινωνίες με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Δεν αποκλείεται, επίσης μέσα στο Σαββατοκύριακο, να υπάρξει επικοινωνία και του Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της τελικής αυτής διαπραγμάτευσης, ενώ προειδοποιούν ότι μέσα στις επόμενες, εξαιρετικά κρίσιμες 72 ώρες θα πρέπει να αναμένεται νέο κύμα πιέσεων και τρομολογίας μετά και τη θύελλα των εμπρηστικών διαρροών με στόχο τη δημιουργία κλίματος πανικού για τις τράπεζες.

Στο συνήθη ρόλο, άλλωστε, του... τορπιλιστή και απαισιόδοξου εμφανίστηκε ήδη και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν μπορεί να υπάρξει πρόοδος έως τη Δευτέρα.

«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι και αν κάτι συμβεί στην Ελλάδα ως την Δευτέρα» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN στο Λουξεμβούργο και πρόσθεσε: «Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι εντυπωσιακό ή καινούργιο την Δευτέρα. Η κατάσταση δεν είναι πολύ ευχάριστη, αλλά είναι αυτή που είναι».
TVXS