Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Eurogroup: Γαλλοϊταλική ανταρσία για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ


Προβληματισμός

Ξεκάθαρα μηνύματα έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία δεν συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ύστερα από μη πρόσκληση του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η Γαλλία είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή πριν τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου», τόνισε ο Μισέλ Σαπέν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν με τις χώρες του Νότου να τον υποχρεώνουν σε μια δεύτερη Συνέντευξη Τύπου, όπου και απολογήθηκε για τη μη πρόσκληση του Έλληνα υπουργού λέγοντας πως «ο ίδιος αποφάσισε να φύγει».Μάλιστα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη δεύτερη συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε διαλλακτικότερος λέγοντας πως «η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθώς πολλά μπορούν να συμβούν»

Σύμφωνα με το Βήμα, ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης των 18 είπε πως «εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση, είναι θέμα Δημοκρατίας». «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την Ελλάδα», είπε και υποστήριξε ότι «η Αθήνα ήταν αυτή που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Άμεσα ξεσηκώθηκαν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών κατηγορώντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για τους χειρισμούς του. Το λόγο πήρε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Καρλ Παντοάν, ο οποίος εξερχόμενος της συνεδρίασης είπε πως «η μη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τίθεται αυτόματα εκτός Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νομική οδός που να το επιτρέπει κάτι τέτοιο».

Μέχρι εκείνη την ώρα είχε προηγηθεί η ενημέρωση Ντάισελμπλουμ και η εισήγησή του να μην παραταθεί το πρόγραμμα επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ελλάδα. Η θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε την υποστήριξη, όπως ήταν αναμενόμενο, και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι για την εξέλιξη έχει αποκλειστική ευθύνη ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Άλλοι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα πάντα με το Βήμα, με πρώτο τον Ιρλανδό υποστήριξαν ότι οι επιπτώσεις για το ευρώ και την ευρωζώνη από ένα Grexit θα είναι ανεξέλεγκτες, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο».

Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, παίρνοντας το λόγο, είπε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σταθερότητας έχει δημιουργηθεί για να λύνει προβλήματα και να εξασφαλίζει την σταθερότητα της Ευρωζώνης και ότι υπάρχουν τα εργαλεία για να υποστηρίξει έστω και τώρα την Ελλάδα. Σε εκείνο το σημείο επικράτησε ένταση καθώς οι υπουργοί του Νότου είπαν ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του Ντάισελμπλουμ.

Κατά τις ίδιες πηγές το κλίμα «ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τον πρόεδρο του Eurogroup ο οποίος υποχρεώθηκε σε νέες δηλώσεις (2η συνέντευξη) να απολογηθεί για το γεγονός ότι δεν προσκάλεσε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και να διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι η Ευρωζώνη έχει 19 μέλη και ότι η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ».

Μέσα στο κλίμα έντασης διατυπώθηκε η πρόταση να αναληφθεί πρωτοβουλία και να υποδειχθεί στην ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί νέου προγράμματος βοήθειας από τον ESM μέχρι την Τρίτη το βράδυ, το οποίο θα είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας για την αντιμετώπιση του χρέους, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Το πρόγραμμα θα έχει όρους που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα και θα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (το ΔΝΤ θα είναι εκτός προγράμματος) αφού προηγουμένως γίνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και καταγραφή των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Ενδεχομένως και για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο να χρειαστεί η σύγκλιση Συμβουλίου Κορυφής. Ότι είναι να γίνει όμως πρέπει να γίνει έως το βράδυ της Τρίτης.

Στη συνάντηση των 18 συζητήθηκαν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν από Δευτέρα «οι ευαίσθητες» χώρες της ζώνης του ευρώ και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να αποτραπεί κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα. Για τις ελληνικές τράπεζες εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να μείνουν κλειστές για μια ή δύο ημέρες ( Δευτέρα και Τρίτη) ως τραπεζική αργία αλλά αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ΕΚΤ η οποία έχει άλλωστε όλα τα στοιχεία για το κύμα αναλήψεων και την κίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

tvxs