Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΟΟΣΑ: Αεροπλάνο πριν τη συντριβή οι αγορές με ένα Grexit





Τους κινδύνους για την οικονομία ολόκληρης της Ευρώπης, σε περίπτωση Grexit, επισείει με συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, η οικονομολόγος και επικεφαλής του τμήματος οικονομικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Catherine L. Mann

– «Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι σαν ένα αεροπλάνο που εκτελεί στην πίστα και είναι έτοιμη να απογειωθεί. Ένα φύσημα του ανέμου θα μπορούσε να προκαλέσει συντριβή».

– «Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ», λέει η Catherine L. Mann, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, «θα μπορούσε να απειλήσει την ανάκαμψη».



Τμήματα από τη συνέντευξη της Catherine L. Mann στη La Stampa:

-Τι κίνδυνοι υπάρχουν από ένα «Grexit»;
«Είναι σημαντικό να επιλυθεί η κατάσταση. Η ευρωπαϊκή ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, και ως εκ τούτου υπόκειται σε κινδύνους. Για να εδραιωθεί η ανάκαμψη πρέπει να εκλείψουν όλες οι αβεβαιότητες»

-Είναι προετοιμασμένες οι χρηματοπιστωτικές αγορές για τα χειρότερα σενάρια;
«Οι αγορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα κινούνται σαν να υπήρχαν κίνδυνοι, όπως αυτοί του πληθωρισμού ή της μεταβλητότητας. Ωστόσο, αν με ρωτάτε αν είναι έτοιμες για τα προβλήματα της Ελλάδας, η απάντηση είναι όχι: Οι αγορές είναι απροετοίμαστες».



-Οι Έλληνες κλήθηκαν σε δημοψήφισμα για την τύχη τους. Τι να απαντήσουν;
«Οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ενιαίο νόμισμα. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στις τελευταίες προτάσεις είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν.Ελπίζω ότι, στο δημοψήφισμα, αυτό θα εξηγηθεί με σαφήνεια στους ψηφοφόρους».

–Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ;
«Θα είχε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, ξεκινώντας από την υιοθέτηση μιας ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής και καταλήγοντας σε μια συναλλαγματική ισοτιμία πολύ αβέβαιη. Αλλά οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη κάνει τους υπολογισμούς τους, γιατί θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ».

Ποιος θα είναι, μετά την Ελλάδα, ο επόμενος μεγάλος ασθενής της Ευρώπης;
«Σε σύγκριση με το Νοέμβριο, τον Ιούνιο, οι προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ έχουν βελτιωθεί, δεν μπορείτε όμως να πείτε το ίδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Αντί να μιλήσουμε για άρρωστο, είναι καλύτερα να μιλήσουμε για το τι θα διασφαλίσει την εδραίωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Έχουμε τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, και είναι ένας βασικός παράγοντας. Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ των πολιτικών για τη φορολογία και τις δαπάνες.Το σχέδιο Γιουνκέρ είναι μεγάλη και πρέπει να υποστηριχθεί».


Ολόκληρη η συνέντευξη της Catherine L. Mann στη La Stampa ΕΔΩ

Επιμέλεια – μετάφραση: Πέτρος Παπαβασιλείου

altsantiri.gr