Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

σ. Λαφαζάνη λιτότητα υπάρχει και υπήρχε και εκτός μνημονίων.


Αυτό που δεν αναλύθηκε χθες στην συζήτηση είναι το γεγονός ότι η ύπαρξη αυτού του  μεγάλου δημόσιου χρέους δεν σου επιτρέπει να ασκήσεις την πολιτική που θέλεις. 
Και 
φυσικά αυτό επιβάλλει τα μνημόνια, αυτό λεηλατεί τη χώρα μας αυτό εξαθλιώνει το λαό της. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει και παλεύει για την απομείωσή του μετά την πρώτη αξιολόγηση, μια απομείωση που δέχονται πλέον όλοι και έχουν δεσμευτεί μια απομείωση που σημαίνει ότι θα μείνει χρήμα στη χώρα για δημόσιες επενδύσεις και άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Η Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ δεν έχουν θέμα το χρέος γιατί η πολιτική της λιτότητας και των υπερκερδών στα μονοπώλια είναι η πολιτική των κομμάτων τους που πάντα ήθελαν.

Το ΚΚΕ μιλά για μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την Ε.Ε. και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, μιλά για σοσιαλισμό.

Αυτοί που το κλωθογυρίζουν είναι του ΛΑ.Ε. Δεν μας λένε για το χρέος αν θα μειωθεί με διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (εντός ή εκτός ευρώ κατά τα συμφέροντά τους) ή με μονομερή διαγραφή κόντρα στους που σημαίνει άτακτη χρεωκοπία γιατί δεν θα έχουμε το συνάλλαγμα ή τον χρυσό για στήριξη του εθνικού νομίσματος, θα καταρρεύσουν οι Τράπεζες, θα χαθούν οι καταθέσεις και θα υποχρεωθούμε σε δανεισμό με χειρότερους όρους όπως ακριβώς το είπε χθες και ο Κουτσούμπας στο ντιμπέιτ . 
Και στην ουσία αν σήμερα το πρόβλημα είναι πρόβλημα χρέους και μνημονίων στην βάση του όμως είναι πρόβλημα καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού. Έτσι δεν είναι τα μνημόνια που φέρνουν την λιτότητα όπως είπε χθες ο Λαφαζάνης αλλά ο καπιταλισμός. Γιατί μνημόνια δεν έχει ούτε η Γερμανία, ούτε η Αγγλία, ούτε η Γαλλία ούτε η Αμερική. Από λιτότητα όμως να φάνε και οι κότες. Άρα μιλάς για την αιτία του χρέους σήμερα και πως αντιμετωπίζεται όμως το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός.
 Και ερχόμαστε στο βασικό πρόβλημα. Σήμερα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία με μεγάλες οικονομικές συνενώσεις μπορεί να υπάρξει ένα μικρό κράτος με σοσιαλισμό; Ή ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι για κοινωνικούς μετασχηματισμούς εντός αυτών των ενώσεων σε συνεργασία με τους άλλους λαούς, ανοίγοντας δρόμους και ρωγμές;