Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

«Μετεγγραφή» μεγατόνων για το... Podemos


ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ Ο ΠΙΚΕΤΙ

Ο επικεφαλής του κόμματος Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς Πάμπλο Ιγκλέσιας στρατολόγησε σήμερα τον κορυφαίο Γάλλο οικονομολόγο Τομά Πικετί στην εκστρατεία του εναντίον της λιτότητας στην Ευρώπη, καταγγέλλοντας τη "δειλή πολιτική" του Φρανσουά Ολάντ που, σύμφωνα με τον ίδιο, εξυπηρετεί την άκρα δεξιά.


Ο Τομά Πικετί, συγγραφέας του διεθνούς μπεστ-σέλερ "Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα", θα συμβουλεύει επισήμως το Podemos και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, υποψήφιο στις εκλογές του Δεκεμβρίου για τη θέση του πρωθυπουργού, ανακοίνωσαν οι δύο άνδρες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. Οι Πικετί και Ιγκλέσιας θα εργασθούν πάνω "σ' ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγώνα εναντίον της φτώχειας" στην Ισπανία, δήλωσε ο Νάτσο Άλβαρεθ, ένας οικονομολόγος του Podemos.

"Έχουμε ανάγκη από νέες πολιτικές δυνάμεις για να αλλάξουμε τη συνολική πλειοψηφία στην Ευρώπη", δήλωσε ο Τομά Πικετί, ο οποίος είχε ήδη συναντηθεί με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας τον Ιανουάριο στη Μαδρίτη.

Ο οικονομολόγος επανέλαβε τις επικρίσεις του για το νέο σχέδιο αρωγής και λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα υποστήριξε την ιδέα για τη δημιουργία ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης που προωθείται από τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πικετί έγινε παγκοσμίως γνωστός με το σημαντικότερο βιβλίο του, «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα», στο οποίο βασιζόμενος σε στοιχεία 250 ετών, από πολλές χώρες, ανατρέπει διάφορες θεωρίες για σταθερότητα στην διανομή του εισοδήματος, μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου. Συνοπτικά, απορρίπτει την πεποίθηση ότι η αύξηση της οικονομικής ανισότητας είναι προσωρινή κατάσταση που εξισορροπείται και αντίθετα τεκμηριώνει ότι στις σύγχρονες οικονομίες υπάρχει μακροχρόνια τάση προς μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίου και προς μεγαλύτερη ανισότητα. Για να επιστρέψει ο πλούτος σε ευρύτερες μάζες απαιτούνται εξωγενείς παράγοντες, όπως οι συγκροτημένες πολιτικές παρεμβάσεις ή οι πόλεμοι.

Στόχος η ανάκτηση της δυναμικής του Podemos
"Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές", υπογράμμισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, στον οποίο δημοσκοπήσεις δίνουν 15% της πρόθεσης ψήφου και τον φέρουν πίσω από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP, 28%) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE, 24,9%).

"Θέλουμε να καθίσουμε μαζί με όλους, και ιδιαίτερα με αυτούς που έρχονται από τη σοσιαλιστική οικογένεια και δεν συμφωνούν αυτά τα τελευταία χρόνια με τους προσανατολισμούς της οικογένειας αυτής", πρόσθεσε την επομένη μιας πρώτης συνάντησής του με "αντάρτες" βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος, αφού προηγουμένως προγευμάτισε με τον συνήθη γάλλο υποστηρικτή του, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (Κόμμα της Αριστεράς).

"Υποστηρίξαμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ελπίζοντας ότι θα κερδίσει τις προκριματικές εκλογές του Εργατικού Κόμματος στη Βρεανία", συνέχεισε ο πρώην καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.

Ο Ιγκλέσιας εξέφρασε την "αισιοδοξία" του για τις προσπάθειές του να "ρίξει γέφυρες" προς όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. "Η εναλλακτική ονομάζεται στη Γαλλία Εθνικό Μέτωπο (σ.σ.: το κόμμα της άκρας δεξιάς). Δεν το θέλουμε αυτό. Πιστεύουμε πως η δειλή πολιτική του προέδρου Ολάντ διευκολύνει τα πράγματα για το Εθνικό Μέτωπο".
http://www.ethnos.gr/