Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Μια μαύρη τρύπα καταπίνει ένα αστέρι [ΒΙΝΤΕΟ]






To animation της NASA δείχνει τι συμβαίνει όταν ένα αστέρι πλησιάζει σε μία μαύρη τρύπα στο Διάστημα.


Όταν, λοιπόν, ένα αστέρι βρίσκεται κοντά σε μια μαύρη τρύπα διαμελίζεται από δυνάμεις που μοιάζουν με παλίρροια.

Τα συντρίμμια του εξοστρακίζονται με υψηλή ταχύτητα, ενώ το υπόλοιπο του αστεριού -ό,τι έχει απομείνει- κατεβαίνει προς τη μαύρη τρύπα, προκαλώντας μια... φωτοβολίδα.





Μαύρη τρύπα: Κάποτε ο πυρήνας ενός τεράστιου άστρου

Μαύρη τρύπα είναι μια συγκέντρωση μάζας σημαντικά μεγάλης, τόσο ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή, παρά μόνο μέσω κβαντικής συμπεριφοράς.

Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε η ταχύτητα διαφυγής κοντά του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, εξ ου και η λέξη «μαύρη».

Ο όρος μαύρη τρύπα (black hole) είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό Τζον Γουίλερ (John Wheeler).

Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

Μία «μαύρη τρύπα» είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερα υλικά από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά του να καταρρεύσουν και να συμπιεστούν περισσότερο ακόμα και από τα υλικά ενός αστέρα νετρονίων.
tvxs