Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Αντί σοβαρής δράσης για το προσφυγικό: Νέα σενάρια και απειλές κατά της Ελλάδας για έξοδο από τη Σένγκεν

Η ΕΕ φαίνεται πως δεν έχει καμία ιδέα πως να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και καμία διάθεση να αναλάβει σοβαρή δράση. Την ώρα που οι πνιγμοί ανθρώπων στις πύλες της Ευρώπης-φρούριο αποτελούν ζοφερή καθημερινότητα, ακραίοι κύκλοι φέροναι να επεξεργάζονται σενάρια απομόνωσης ή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ενώ η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας μιλά ανοικτά για «προσωρινό αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη Σένγκεν


Σχέδιο αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που θα περιορίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και ουσιαστικά θα θέσει την Ελλάδα εκτός Σένγκεν επεξεργάζεται η ΕE, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή και η Γερμανία είναι «έτοιμες» να υποστηρίξουν το σχέδιο έμμεσου αποκλεισμού της Ελλάδας, που στην πράξη θα παγιδεύσει επί ελληνικού εδάφους χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν στα νησιά, αφού δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα προς το βορρά. Όπως αναφέρουν οι FT, το φερόμενο σχέδιο «περίφραξης» συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσώπων μετά από επιστολή του έστειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, με την οποία καλούσε την ΕΕ να προσφέρει «απευθείας βοήθεια» στην ΠΓΔΜ. Το σχέδιο αυτό, όπως λέει η εφημερίδα, έρχεται μετά την αποτυχία του σχεδίου παροχής βοήθειας 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να ελέγξει τις ροές προς το Αιγαίο.



Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag αναφέρει ότι μια ομάδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, πιέζει για να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν «σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Σύμφωνα με προδημοσίευση του άρθρου της, η κυριακάτικη εφημερίδα αναφέρει πως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία είναι επίσης μεταξύ αυτών που πιέζουν για να επεκταθούν οι έλεγχοι σε επιλεγμένα σύνορα της ζώνης Σένγκεν. Η πρωτοβουλία θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα.



Φωνές κατά της Ελλάδας και από την Αυστρία

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας μιλά ανοικτά για «προσωρινό αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη Σένγκεν, αν η Αθήνα «δεν ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο των συνόρων». «Αν η κυβέρνηση της Αθήνας δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά για έναν προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας» δηλώνει η Μικλ-Λάιτνερ στο κυριακάτικο φύλλο της Die Welt. «Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφθασε στα όριά της» αναφέρει προκλητικά η ίδια.

Πέραν των πολιτικών συνεπειών από την καταστροφή του μοναδικού, επί της ουσίας, συνδετικού κρίκου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (στις συνειδήσεις των ευρωπαϊκών λαών), οι θιασώτες τέτοιων λύσεων πρέπει να αναλογιστούν τι ακριβώς σημαίνει «να φυλάξουμε καλά τα σύνορά μας στη θάλασσα», αν όχι ακόμα περισσότερους πνιγμούς αθώων ανθρώπων...

Λαγκάρντ: Σε κίνδυνο η επιβίωση του χώρου Σένγκεν

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν, δήλωσε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ερωτηθείσα στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αν η ζώνη Σένγκεν ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο, η Λαγκάρντ απάντησε: "Ναι το πιστεύω" διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την προσωπική άποψή της.

Η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ, ως θεσμός, πιστεύει πάντως ότι, αν γίνει σωστή διαχείριση αυτής της κρίσης, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει οικονομικά ορισμένες χώρες, προσφέροντάς τους επιπλέον ανάπτυξη. Από οικονομικής πλευράς, "η Ευρώπη είναι χωρίς καμιά αμφιβολία σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι", δήλωσε η Λαγκάρντ, "όμως έχουμε δύο σημαντικές ανησυχίες" για την ήπειρο. Η μία είναι η προσφυγική κρίση και η άλλη είναι ο κίνδυνος του Brexit, μιας ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

left.gr