Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

O Ομπάμα καταθέτει σχέδιο στο Κογκρέσο για οριστικό κλείσιμο του Γκουαντάναμο




Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο καταθέτει σήμερα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για το οριστικό κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο, αμερικανικό θύλακα στο νησί της Κούβας. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι μαζί με το Γκουαντάναμο, ευελπιστεί να κλείσει «μια για πάντα» ένα κεφάλαιο της ιστορίας των ΗΠΑ.Ανέφερε επίσης ότι δεν θέλει να μεταθέσει το ζήτημα στον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Ο Ομπάμα είπε ότι θα μεταφερθούν 35 κρατούμενοι,των οποίων η μεταφορά από το Γκουαντάναμο έχει ήδη εγκριθεί και σημείωσε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία και για τους υπόλοιπους, έτσι ώστε να καθοριστεί εάν μπορούν και αυτοί να μεταφερθούν.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι φυλακές στο Γκουαντάναμο υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια και τις αμερικανικές αξίες.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κατονομάζει 13 φυλακές εντός του αμερικανικού εδάφους οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των κρατουμένων που θα μεταφερθούν από την Κούβα.

Το κόστος του κλεισίματος της φυλακής στην αμερικανική βάση της Κούβας και της μεταγωγής των κρατουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 290-475 εκατ. δολαρίων.

Μέχρι το τέλους του έτους θα παραμένουν λιγότεροι από 60 άνθρωποι στη φυλακή.

tvxs