Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Όταν οι «προσφυγοφάγοι» Πολωνοί συμμετείχαν με 2.000 στρατιώτες στην εισβολή στο Ιράκ




Ήταν 14 Ιανουαρίου όταν η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωνε ότι το 2016 θα δεχτεί μόλις 400 πρόσφυγες, από τους 5.000 που είχε δεσμευτεί με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ.
«Επρόκειτο για μια κακή απόφαση», δήλωνε σχετικά η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της χώρας, αναφερόμενη στην αποδοχή της ευρωπαϊκής ποσόστωσης από τους προκατόχους της.

«Αυτή η κυβέρνηση όμως (…) θα τηρήσει τη δέσμευση της προηγούμενης μόνο στο βαθμό που συμφέρει την Πολωνία», πρόσθετε, ενώ παράλληλα ζητούσε το δικαίωμα να επιλέξει η ίδια η πολωνική κυβέρνηση ποιους πρόσφυγες, με χώρα προέλευσης τη Συρία και το Ιράκ, θα δεχόταν στη χώρα.

Και όμως, ο αριθμός των προσφύγων που δέχτηκε να φιλοξενήσει η Πολωνία είναι μόλις το ένα πέμπτο των στρατευμάτων που 13 χρόνια πριν, το 2013, έστελνε στο Ιράκ για να ενισχύσουν την αμερικανική εισβολή.

Στέλνοντας 2.000 στρατιώτες στο Ιράκ η Πολωνία μετατρεπόταν στην πέμπτη κατά σειρά χώρα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στην εισβολή, μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Αυστραλία.

Πολωνοί κομάντος έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις σε πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια του Ιράκ, ενώ οι Ειδικές Δυνάμεις της Πολωνίας είχαν αναλάβει την φύλαξη του λιμανιού του Umm Qasr.

Παράλληλα υπό πολωνική διοίκηση λειτουργούσε η Πολυεθνική Δύναμη Κέντρου και Νοτίων που αποτελούταν από τις ένοπλες δυνάμεις 23 κρατών.

Έχοντας φτάσει να αριθμεί έως και 2.500 άτομα (το 2005) η πολωνική συμμετοχή στην εισβολή στο Ιράκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε έναν αιματηρό πόλεμο που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και μια κατεστραμμένη χώρα, ενώ αποσταθεροποίησε εκ νέου τη Μέση Ανατολή - υποπροϊόν της επέμβασης στο Ιράκ είναι εξάλλου, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το Ισλαμικό Κράτος.

Τι άλλο άφησε πίσω της η επέμβαση; Μα φυσικά μια αστείρευτη ροή προσφύγων προς τη Δύση.

Από αυτούς τους πρόσφυγες σήμερα η Πολωνία δέχεται να φιλοξενήσει μόλις 400 άτομα