Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ο μεγαλύτερος μυκηναϊκός τάφος σ' ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα βρέθηκε στην Κεφαλονιά και μαρτυρά τη σπουδαία θέση του νησιού στα ομηρικά χρόνια.

Κεφαλονιά: Ενα σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο

Η κορυφή του θόλου γκρεμίστηκε στη διάρκεια της Βενετοκρατίαςτίας, όταν και είχε χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα, όμως αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο τη σημασία του.

Ο μεγαλύτερος μυκηναϊκός τάφος σ’ ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα βρέθηκε στην Κεφαλονιά και μαρτυρά τη σπουδαία θέση του νησιού στα ομηρικά χρόνια.

Ηταν στα 1992, όταν η σκαπάνη του αρχαιολόγου Λάζαρου Κολώνα ανακάλυψε κάτι που έμελλε να βάλει την Κεφαλονιά για τα καλά στον χάρτη της ομηρικής εποχής ως σπουδαίας σημασίας μυκηναϊκό κέντρο.

Ενας θολωτός τάφος, ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σ’ ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ήρθε στο φως στην τοποθεσία Μπούρτζι του χωριού Τζανάτα, πολύ κοντά στο λιμάνι του Πόρου, αποκαλύπτοντας στους έκπληκτους επιστήμονες ένα άγνωστο κεφάλαιο της κεφαλονίτικης ιστορίας.

Πρόκειται για ένα υπόγειο, τετράπλευρο θολωτό κτίσμα, με διάμετρο 6,80 και ύψος 3,90 μέτρα, που χρονολογείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Υστεροελλαδική Περίοδο μεταξύ 1350 και 1000 π.Χ. Η κορυφή του θόλου δυστυχώς γκρεμίστηκε ήδη από τα χρόνια της 
Βενετοκρατίας, όταν και είχε χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα, όμως αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο τη σημασία του.
http://www.ethnos.gr/