Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου μέσα σε σκηνή

Ο 27ΧΡΟΝΟΣ ΣΑΧΕΡ ΚΑΙ Η 20ΧΡΟΝΗ ΡΟΥΧΑΓΙΑ
Τον Φεβρουάριο, όταν άφηναν πίσω τους την εμπόλεμη Συρία ξεκινώντας μαζί το προσφυγικό τους ταξίδι, ο 27χρονος Σάχερ και η 20χρονη μνηστή του, Ρουχάγια, είχαν ήδη αποφασίσει πως θα ενώνονταν με τα δεσμά του γάμου στην Ευρώπη.

Ο ξεχωριστός γάμος, ο πρώτος που καταγράφεται στην Ειδομένη, έγινε το βράδυ της Τρίτης και σίγουρα θα μείνει αξέχαστος, όχι μόνο στο νιόπαντρο ζευγάρι από τη Συρία, τον Σάχερ και τη Ρουχάγια, αλλά και σε όσους τον παρακολούθησαν υπό το φως των ηλιακών φαναριών.

Δεν μπορούσαν όμως να φανταστούν πως αυτό θα γινόταν στο εσωτερικό μιας πάνινης σκηνής, στη μέση ενός βουτηγμένου στη λάσπη προσφυγικού καταυλισμού στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, υπό το φως ηλιακών φαναριών, με μάρτυρες και καλεσμένους άλλους πρόσφυγες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο ξεχωριστός γάμος, ο πρώτος που καταγράφεται στην Ειδομένη, έγινε το βράδυ της Τρίτης, και σίγουρα θα μείνει αξέχαστος όχι μόνο στο νιόπαντρο ζευγάρι αλλά και σε όσους τον παρακολούθησαν. Μεταξύ αυτών ήταν εθελοντές, οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες έκαναν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να στήσουν ένα ρομαντικό σκηνικό και να χαρίσουν ψήγματα λάμψης στο γεγονός. Φρόντισαν να εξασφαλίσουν το λευκό φόρεμα της νύφης και τη νυφική ανθοδέσμη, έφτιαξαν τη γαμήλια τούρτα, έστρωσαν και στόλισαν το νυφικό κρεβάτι με ροδοπέταλα σε σχήμα καρδιάς, ενώ έστησαν ειδικό φωτισμό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της σκηνής όπου τελέστηκε το μυστήριο.

Η εθελόντρια
Ο φωτισμός έγινε με τα λεγόμενα solar puffs, τα ηλιακά φαναράκια σε σχήμα κύβου που μοιράζει στον καταυλισμό η αυστραλιανής καταγωγής Αμερικανίδα εθελόντρια Αλισον Τόμπσον, η οποία ήταν η «ψυχή» της οργάνωσης του γάμου και άτυπη «κουμπάρα» των νεονύμφων.


Το ζευγάρι από το μαρτυρικό Ντέιρ Αλ Ζορ της Συρίας διατηρούσε δεσμό προτού αποφασίσει να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς για την Ευρώπη. Ξεκινώντας μαζί, είχαν στόχο να φτάσουν στη Γερμανία και να επισφραγίσουν εκεί με έναν γάμο το νέο τους ξεκίνημα, μακριά από τις βόμβες και τους τρομοκράτες του ISIS. Φτάνοντας στην Ελλάδα, ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν στο κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου». Στην Ειδομένη, όπου ενσωματώθηκαν με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, βίωσαν τις πρώτες μέρες το «μαρτύριο της σταγόνας» από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, που επέτρεπαν ελάχιστες διελεύσεις την ημέρα, μέχρι το οριστικό κλείσιμο των συνόρων.





Μετά σχεδόν δύο μήνες εγκλωβισμού, ο Σάχερ και η Ρουχάγια αποφάσισαν να μην περιμένουν άλλο, αλλά να ενωθούν εκεί με τα δεσμά του γάμου, στέλνοντας το μήνυμα πως «η αγάπη πάντα νικάει στο τέλος», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο Διαδίκτυο η Αμερικανίδα εθελόντρια που τους βοήθησε στις ετοιμασίες. Αυτές κράτησαν λίγες μέρες, αλλά συνάντησαν επιπλέον εμπόδια της τελευταίας στιγμής, αφού το ζευγάρι δεν είχε υπολογίσει τη ραγδαία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε τον πρόχειρο καταυλισμό σε απέραντο βάλτο, βυθίζοντας στη λάσπη τις σκηνές και τα υπάρχοντα των προσφύγων.

Το σκηνικό
Οι εθελοντές δεν πτοήθηκαν. Με επιπλέον δουλειά και μεράκι έδωσαν φως και χρώμα στο γκρίζο σκηνικό και χάρισαν στους νεόνυμφους ένα κατά το δυνατόν ειδυλλιακό σκηνικό. Υπό το φως των φαναριών, οι τελευταίοι αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης, αγάπης και αφοσίωσης το απόγευμα της Τρίτης, στο εσωτερικό της στολισμένης τέντας, με μάρτυρες του άτυπου γάμου δεκάδες άλλους μετανάστες και εθελοντές.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να σταματήσει την υπέροχη γιορτή της ζωής. Ούτε ο ISIS, ούτε τα βασανιστήρια και ο θάνατος που υπέστη αυτή η μεγάλη οικογένεια. Η αγάπη κερδίζει το κακό και τον ISIS στο τέλος», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η Αλισον Τόμπσον.


Η άτυπη «κουμπάρα» των νεονύμφων, η Αμερικανίδα εθελόντρια Αλισον Τόμπσον. Κάτω δεξιά, το νυφικό κρεβάτι μέσα στην πάνινη σκηνή στρωμένο με ροδοπέταλα.


Οσο για το ζευγάρι, δεχόταν και χθες, πρώτη μέρα του έγγαμου βίου, τις ευχές προσφύγων και εθελοντών. «Μαζί θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε ώσπου να πετύχουμε τον στόχο μας, να φτάσουμε στην Ευρώπη και να θέσουμε τις βάσεις για μια νέα ζωή, μακριά από τις βόμβες. Μια ζωή που θα μας δίνει το δικαίωμα να ονειρευόμαστε», δήλωσε ο Σάχερ στο ΑΠΕ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ  -  
ΕΘΝΟΣ