Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Η Εισαγγελία Κατερίνης να ελέγξει τη νομιμότητα συνέχισης της ρίψης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ

                       του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
                        πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης








   φωτογρ. αρχείου


Στην Κέρκυρα οι κάτοικοι Τεμπλονίου έχουν προβεί στην κατάληψη του 
ΧΥΤΑ Κερκύρας που βρίσκεται στην περιοχή τους με αποτέλεσμα η 
κινητοποίηση να έχει προκαλέσει νέα συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους του νησιού.

Η κατάληψη έγινε σε συνέχεια άλλων κινητοποιήσεων γιατί εδώ και μήνες ο ΧΥΤΑ Κέρκυρας αν και έχει κορεσθεί συνεχίζει να δέχεται απορρίμματα λειτουργώντας έτσι στην ουσία σαν ανοιχτός ΧΑΔΑ κάνοντας τη ζωή αβίωτη στη γύρω περιοχή.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στον XYTA Κατερίνης όπου έχει κορεσθεί και η επέκταση του ΧΥΤΑ, έχουν επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμα γιατί δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και σήμερα εξακολουθεί να δέχεται σκουπίδια λειτουργώντας μάλλον ως ανοικτός ΧΑΔΑ.

Πέραν από την ολιγωρία του δημάρχου κ. Χιονίδη και της παράταξης του ο οποίος έπρεπε από την πρώτη επέκταση το 2010 να φροντίσει για νέο χώρο ή για νέα επέκταση, πέρα από το μπαλάκι ευθυνών που παίζουν δήμος Κατερίνης και ΦΟΔΣΑ, εμείς να σημειώσουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης των φατνωμάτων του ΧΥΤΑ αφού δέχονται απορρίμματα πλέον των προβλεπομένων σε συνδυασμό με τις κατολισθήσεις που παρουσιάζει η Π. Χράνη.

Σε κάθε περίπτωση και πριν φθάσουμε σε αναπότρεπτες καταστάσεις θα θέλαμε το δημοτικό συμβούλιο και όλες οι παρατάξεις να πάρουν θέση για το θέμα και να ενημερώσουν τους πολίτες αναζητώντας νόμιμη, ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή λύση.

Επίσης και αφού η αρμόδια επιθεώρηση έβαλε πρόστιμα για την συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κατερίνης καλούμε και την Εισαγγελία Κατερίνης να ελέγξει τη νομιμότητα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κατερίνης και δη της συνέχισης της ρίψης απορριμμάτων εκεί.