Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Καλοκαίρι στην προικισμένη Πέρδικα Θεσπρωτίας


Πρώτες βουτιές στην παραλία της Αγίας Παρασκευής.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


ΑΠΟΔΡΑΣΗ | ΗΠΕΙΡΟΣ


Οσοι γνωρίζουν την περιοχή επιμένουν πως σε τούτη τη γωνιά της 

Ηπείρου βρίσκονται οι καλύτερες παραλίες του Ιονίου. Οι υπόλοιποι 
μάλλον δεν ξέρουν τι χάνουν. Ευκαιρία να διαπιστώσετε «ιδίοις όμμασι» του λόγου το αληθές.



Σε τούτο το κομμάτι της ακτογραμμής του Ιονίου οι διαφορές ανάμεσα σε ετερόκλητα πράγματα είναι μηδαμινές. Κρυφά λιμανάκια συνυπάρχουν πλάι σε χιλιόμετρα αμμουδιάς, σκιερά πλατανοδάση με κελαρυστά ρυάκια διαδέχονται γκρεμούς και αγριοτόπια, άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να εξερευνήσεις κρύβονται πλάι σε όμορφα χωριά. Και όλα αυτά μαζί συνδυάζονται αρμονικά πάνω στον καμβά μιας μοναδικής τοπιογραφίας που αναδεικνύει το μεγαλείο της ηπειρώτικης γης.

Αν σας αρέσει να κολυμπάτε σούρουπο, πάνω στο υγρό χρυσαφί μονοπάτι του ήλιου που χαράζει στο νερό πριν χαθεί στο βάθος του ορίζοντα και έπειτα να κλείνετε τη βραδιά σας με εκλεκτούς μεζέδες στα ταβερνάκια δίπλα στην ακροποταμιά, εδώ θα βρείτε τον «παράδεισό» σας. Αν, πάλι, σας κυριεύει η λαχτάρα της εξερεύνησης και αγαπάτε τους ατελείωτους περιπάτους σε θαλερά δάση όπου κάθε βήμα κρύβει και μια έκπληξη ή θέλετε ν’ ανακαλύψετε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, άγνωστους στους περισσότερους, τότε ήρθατε στο σωστό μέρος.

Ακόμα και για όσους αγαπούν τις κοντινές αποδράσεις, υπάρχει εδώ ενδιαφέρον, αφού μπορούν να πραγματοποιούν εύκολα, σύντομες και ξεκούραστες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή.

Λίγη γεωγραφία

Πίσω από απότομους γκρεμούς και τα σμιλεμένα από την ορμή του πελάγους βράχια, ανάμεσα στη δημοφιλή Πάργα και στους διάσημους ορμίσκους των Συβότων, ξεδιπλώνονται οι ακτές της Πέρδικας. Η άκρως ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή τη ηπειρώτικης ακτογραμμής έχει βαθμηδόν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ένα φανατικό κοινό που επανειλημμένως την επιλέγει για τις διακοπές του. Ετσι δικαιολογημένα πια το ημιορεινό κεφαλοχώρι και τα ακρογιάλια του διεκδικούν τη θέση που τους ανήκει ανάμεσα στ’ άλλα γνωστά και καταξιωμένα θαλασσινά τουριστικά θέρετρα της Βορειοδυτικής Ελλάδας.





























Στα ψηλά της Παραμυθιάς ο πολεμόπυργος «Κούλια», που σήμερα 
λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης 
www.viewsofgreece.gr


Αν έρχεστε από την Πάργα, όσο και από τα Σύβοτα, η διαδρομή θα σας χαρίσει εικόνες από ανυπέρβλητα παραθαλάσσια φυσικά τοπία που αποκλείεται να σας αφήσουν ασυγκίνητους. Μόνο λίγη προσοχή χρειάζεται στην οδήγηση, καθώς οι δρόμοι έχουν κάκιστη σήμανση και άφθονες στροφές, ενώ σε κάποια σημεία παρατηρούνται και κατολισθήσεις. Αν έρχεστε από τη Βόρεια Ελλάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Εγνατία Οδό και να προσεγγίσετε κατευθείαν την Πέρδικα. Από εδώ σας χωρίζουν μόλις λίγες κατηφορικές στροφές μέχρι να «αγγίξετε» το γαλάζιο Ιόνιο. Η Πέρδικα είναι ένας μεγάλος οικισμός σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 250 μ. πάνω σε δασωμένη πλαγιά που γλιστρά απότομα προς τη θάλασσα, κτισμένη σε προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα προς το πέλαγος, τους Παξούς και την Κέρκυρα.

Χρησιμοποιώντας την Πέρδικα, αλλά και τις προτεινόμενες κοντινές παραλίες ως ορμητήριο, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ευχάριστες ημερήσιες εκδρομές, τόσο προς τα Σύβοτα και την Ηγουμενίτσα, όσο και προς την Πάργα αλλά και τα παράλια της Πρέβεζας - και μάλιστα διανύοντας μόνο λίγα χιλιόμετρα.

Καραβοστάσι και Αρίλλας
Φυσική διέξοδος της Πέρδικας προς τη θάλασσα είναι οι αμμουδερές ακτές Αρίλλας (Σκάλωμα) και Καραβοστάσι, όπου θα πάτε ακολουθώντας ασφάλτινους αλλά με αρκετές στροφές δρόμους.

Η πανέμορφη ακρογιαλιά του Αρίλλα απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού της Πέρδικας. Είναι στρωμένη με ολόλευκη άμμο και τουλάχιστον έτσι όπως την κοιτάς από ψηλά σ’ εντυπωσιάζει με τα υπέροχα χρώματά της. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια, ενώ ένα μικρό λιμάνι προσφέρει ασφάλεια στα σκάφη αναψυχής και στις λίγες ψαρόβαρκες.

Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Ελέας κοντά στο χωριό Χρυσαυγή 
η Βέλλιανη.Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης 
www.viewsofgreece.gr


Η αμμουδιά είναι αρκετά απλωμένη σε μήκος και δύσκολα ακόμη και τον Αύγουστο μπορείς να πεις ότι γνωρίζει τον κορεσμό. Τα νερά της είναι ρηχά και ζεστά, γι’ αυτό και προτείνεται για οικογένειες. Μάλιστα, στο νότιο τμήμα της όπου πάνω στην ακροθαλασσιά αναπτύσσονται εστιατόρια και καφέ μπορείτε να απολαμβάνετε το καφεδάκι σας ή το φαγητό σας και παράλληλα να επιτηρείτε τα πιτσιρίκια σας που θα κολυμπούν σε πολύ ρηχά, ασφαλή νερά!

Ο βράχινος απόκρημνος όγκος του βουνού Ανεμοβόρι ορθώνεται νότια της ακτής του Αρίλλα και εμποδίζει την άμεση πρόσβαση στην αμέσως επόμενη παραλία που είναι το Καραβοστάσι. Κατά συνέπεια, για να φθάσετε στο Καραβοστάσι με το απλωτό ακρογιάλι του, κατηφορίζοντας από την Πέρδικα και πριν βγείτε στην ακτή του Αρίλλα, θα συνεχίσετε αριστερά ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο που ελίσσεται ανάμεσα σε λιόδεντρα (συνολικά 7 χλμ.).

Η παραλία αυτή για πολλούς θεωρείται μία από τις ομορφότερες των ελληνικών ακτών. Η υπέροχη αμμουδιά συνδυάζεται ιδανικά με το πυκνό πλατανόδασος, ενώ στη βόρεια άκρη της ένα ποταμάκι με κελαριστά νερά συμπληρώνει την ενδιαφέρουσα τοπιογραφία. Λειτουργούν αρκετές καλές ξενοδοχειακές μονάδες και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, τόσο κοντά στην αμμουδιά όσο και μέσα στο πλατανόδασος. Η παραλία είναι στρωμένη με ολόλευκη άμμο και σε αρκετά σημεία της υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά πάντα, ακόμη και τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος της αμμουδερής ακρογιαλιάς, που ξεπερνά σε μήκος το 1 χιλιόμετρο, παραμένει ελεύθερη. Ο δρόμος τρέχει κατά μήκος της ακτής, καθώς όμως η αμμουδιά είναι εξαιρετικά πλατιά, η κίνηση των οχημάτων δεν ενοχλεί του λουομένους. Μόνη παραφωνία τα δεκάδες αυτοκινούμενα τροχόσπιτα των Βορειοευρωπαίων επισκεπτών που θεωρούν αδιαμφισβήτητο δικαίωμά τους να τα παρκάρουν στα πιο όμορφα, σκιερά σημεία της παραλίας, ακόμη και πάνω στην άμμο!

Αμμος και βράχια
Στη γύρω πολύ κοντινή περιοχή υπάρχουν μερικές ακόμη παραλίες που αξίζει να αναζητήσετε. Μία από αυτές ακούει στο όνομα Κατσονήσι και βρίσκεται βόρεια από τον Αρίλλα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, μικρό σε μήκος ακρογιάλι που όμως δεν θα το εντοπίσετε εύκολα αφού δεν υπάρχουν ταμπέλες, ενώ η πρόσβαση στην ακτή εμποδίζεται από την περίφραξη παρακείμενων ιδιοκτησιών -έτσι καλύτερα να έρθετε εδώ με σκάφος.

Στο μαγευτικό περιβάλλον του ποταμού Αχέροντα.Φωτογραφία: Στέλιος Κρητικάκης


Λίγο βορειότερα από το Κατσονήσι και αυτήν τη φορά εύκολα προσβάσιμη είναι η παραλία του Σοφά. Προσεγγίζεται με σύντομη παράκαμψη από το δρόμο Πέρδικας-Συβότων. Εδώ βρίσκεται και το ομώνυμο κάμπινγκ με άφθονη φυσική σκιά πάνω σε εξαιρετική αμμουδερή ακρογιαλιά. Πραγματικά αξίζει να έρθετε εδώ για την ομορφιά του τοπίου, αλλά και την ησυχία του.

Από την Πέρδικα μέχρι να φθάσετε στην ακροθαλασσιά, δώστε προσοχή στις αλλεπάλληλες στροφές καθώς το οδόστρωμα είναι αρκετά στενό και υπάρχει κίνηση φορτηγών τροφοδοσίας των τουριστικών μονάδων.

Αμέσως μετά τη διασταύρωση προς την παραλία Σοφά, με κατεύθυνση βορινή προς Σύβοτα θα βρεθείτε μπροστά στο πανέμορφο τοπίο της Αγίας Παρασκευής που ποζάρει εκπληκτικά δελεαστικό από το δρόμο.

Με σύντομη παράκαμψη θα κολυμπήσετε στα ακρογιάλια Καμίνι (βότσαλο και πετραδάκι), στην Αγκάλη (άμμος και βοτσαλάκι) και την Αγία Παρασκευή που απλώνει τα λευκά της βότσαλα σε σχήμα S, απέναντι από την κατάφυτη ομώνυμη νησίδα. Στο νησάκι μπορείτε να πάτε ακόμα και κολυμπώντας αφού το χωρίζουν μόλις 150 μέτρα από την ακτή. Προσοχή όμως στα θαλάσσια ρεύματα. Είναι οργανωμένη και σε μικρή απόσταση υπάρχουν εστιατόρια και καφέ.




























Στην Παραμυθιά ο ναός της Παναγιάς Παρηγορήτριας χρονολογείται από 
τον 13o αιώνα.Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης 
www.viewsofgreece.gr


Δυστυχώς η παραδεισένια αυτή τοποθεσία τα τελευταία χρόνια κτίζεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και οι καινούργιες οικοδομές, αταίριαστες με το περιβάλλον, αλλοιώνουν βαθμηδόν το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Αρχαίο Δυμόκαστρο

Από τη νότια άκρη της παραλίας στο Καραβοστάσι θα δείτε το ανηφορικό μονοπάτι που σκαρφαλώνει στη ράχη του βουνού Δυμόκαστρο. Είναι σημαδεμένο, όμως έντονα ανηφορικό καθώς από το μηδενικό υψόμετρο της θάλασσας θα σας ανεβάσει μετά από 40 λεπτά (1.100 μέτρα) στα 250 μέτρα ψηλά, όπου βρίσκεται ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος του Δυμοκάστρου. Η περιοχή είναι γνωστή στους ντόπιους και σαν Ελιμόκαστρο, Ερημόκαστρο ή και Ελινόκαστρο.

Στο Δυμόκαστρο μπορείτε να έρθετε επίσης οδικώς ακολουθώντας τσιμεντένιο στην αρχή και μετά κακοτράχαλο χωματόδρομο που θα σας βγάλει στην είσοδο του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Αν όμως αγαπάτε την πεζοπορία, σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε τα... πόδια σας. Η ανάβαση είναι έντονη, αλλά η διαδρομή καθώς με αλλεπάλληλα ζικ ζακ σκαρφαλώνει στα απόκρημνα πρανή πλαγιάς καλυμμένης από αιωνόβιες βελανιδιές θα σας αποζημιώσει με την πανώρια θέα της, για κάθε σταγόνα του ιδρώτα σας. Φτάνοντας στην κορυφή του λόφου το θέαμα της ξεχασμένης πολιτείας που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου είναι ανεπανάληπτο.

Σύμφωνα με του αρχαιολόγους, ο τειχισμένος οικισμός του Δυμόκαστρου (4ος π.Χ.) ταυτίζεται με την αρχαία Ελίνα που ήταν αποικία των Κορινθίων. Η οχυρωμένη πολιτεία άκμασε για περίπου τρεις αιώνες. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου το οικιστικό συγκρότημα επεκτάθηκε προς τη θάλασσα και κατά την Ελληνιστική περίοδο διέθετε και λιμάνι. Το 167 π.Χ. όταν όλες οι ελληνικές πόλεις περνούσαν σταδιακά και βίαια στα χέρια των Ρωμαίων, ο στρατηγός Αιμίλιος Παύλος κατέλαβε την Ελίνα και την κατέστρεψε. Οι Ρωμαίοι, ωστόσο, δεν εγκατέλειψαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη που επιτηρούσε το θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στην Ιταλία και την Κέρκυρα και συνέχισαν να την κατοικούν για ακόμη 2 με 3 αιώνες.




























Εκτός των άλλων η παραλία Καραβοστάσι φημίζεται για το υπέροχο 
ηλιοβασίλεμά της.Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης 
www.viewsofgreece.gr


Ο καθαρισμός και η ανάδειξη της αρχαίας πολιτείας του Δυμόκαστρου ξεκίνησαν το 2001, ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2008. Σήμερα το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο άνω μέρος του οικισμού, όπου διακρίνονται τμήματα οχυρώσεων, μέρος κατοικιών, δημόσιοι δρόμοι, αλλά και οι τρεις λαξευμένες στον βράχο, κυκλικές δεξαμενές που χρησίμευαν στη συγκέντρωση του βρόχινου νερού. Εκτός των τειχών ξεχωρίζει το αρχαίο νεκροταφείο και ο ταφικός τύμβος.

Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ακολουθώντας χωματόδρομο και στη συνέχεια στενό μονοπάτι θα κατηφορίσετε για την απόμερη αμμουδερή παραλία Πράπα Μάλι, όπου συνήθως κατασκηνώνουν νέοι από την Πέρδικα.

Tο πλατανόδασος

Πίσω από το Καραβοστάσι απλώνεται μια εύφορη έκταση όπου παλιά υπήρχαν πολλά περιβόλια και καλλιέργειες. Σήμερα μέρος αυτού του εύφορου τόπου έχει καταληφθεί από νεόκτιστα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Αν έχετε ποδήλατο και προτιμάτε τις ήπιες διαδρομές, το σημείο είναι ιδανικό για να απολαύσετε αξέχαστες βόλτες.

Οπωσδήποτε θα ανηφορίσετε με το αυτοκίνητο ή ακόμη και με τα πόδια μέχρι το εκκλησάκι του Αϊ-Θανάση (κτίσμα του 1811), που κρύβεται μέσα στα πλατάνια. Στην περιοχή αυτή μπορείτε να έρθετε και από τον δεύτερο δρόμο που προσεγγίζει την παραλία στο Καραβοστάσι, χωρίς όμως να χρειαστεί να μπείτε στην Πέρδικα. Στο προαύλιο του ναού θα δείτε την αιωνόβια ελιά και θα ξεδιψάσετε στην πέτρινη κρήνη.

Το χωριό Πέρδικα καθώς βρίσκεται κοντά στην Εγνατία οδό μπορεί να 
χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για πολλές εκδρομές στη Θεσπρωτία.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr



Το Πάρκο Αναψυχής του Αϊ-ανάση καλύπτει μία έκταση 1.500 περίπου στρεμμάτων, «πνιγμένη» από αιωνόβια πλατάνια και διασχίζεται από μικρό ποτάμι. Σε κάποια σημεία υπάρχουν πάγκοι και καλαίσθητοι χώροι για ξεκούραση. Προσπάθειες καταβάλλονται ώστε το πάρκο να χρησιμεύσει ως καταφύγιο άγριων ζώων, καθώς προστατεύεται από το κυνήγι και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η υλοτομία.

Αρχαία Ελέα

Χρησιμοποιώντας την Παραμυθιά σαν αφετηρία, θα προσεγγίσετε το χωριό Χρυσαυγή η Βέλιανη (8 χλμ.), θα περάσετε μέσα από τον οικισμό και θα συνεχίσετε για ακόμη 3,5 χλμ. σε ορεινό αλλά ασφαλτικό δρόμο, ώσπου να βγείτε στην είσοδο του αρχαίου οχυρωμένου οικισμού της Ελέας, γνωστού και ως «Καστρί Βέλιανης».

Η αρχαία Ελέα, που άκμασε πριν 2500 χρόνια, ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία, μεγαλόπρεπα δημόσια κτίρια, ναούς και Αγορά, στην οποία αναφέρεται και ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης. Η λαμπρή αυτή πολιτεία που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. υπήρξε έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών και βρέθηκε στην ακμή της τον 4ο π.Χ. αιώνα, ενώ καταγράφτηκε η παρουσία της και καθ’ όλη την Ελληνιστική περίοδο.

Τα υπολείμματα τις αρχαίας ακρόπολης είναι πράγματι εντυπωσιακά και αξίζει να τα αναζητήσετε λίγο έξω από τα όρια του οικισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι οργανωμένος και επισκέψιμος. Πριν ξεκινήσετε ενημερωθείτε αν είναι ανοιχτός, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Πληροφορίες: 26650 29177-178.

Αρχαίο Δυμόκαστρο: Εδώ θα έρθετε ακολουθώντας μονοπάτι από τη 
νότια άκρη της παραλίας Καραβοστάσι ή ανηφορικό τσιμεντόδρομο.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr


Στις γειτονιές της Πέρδικας

Ακόμη αξίζει ν’ αφιερώσετε αρκετό από τον χρόνο σας στο χωριό της Πέρδικας, που είναι το μεγαλύτερο του νόμου Θεσπρωτίας με περίπου 2.000 κατοίκους. Ευχάριστα διαμορφωμένη για περιπάτους είναι η πλατεία του χωριού, ενώ άξιο αναφοράς είναι το Λαογραφικό Μουσείο, όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος αντικειμένων κυρίως του καθημερινού νοικοκυριού, γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης, αλλά παραδοσιακές ενδυμασίες, παλιά όπλα και νομίσματα.

Η Πέρδικα, πάντως, είναι διάσημη για το δειλινό της. Ο ήλιος που φεύγει φωτίζει με τα πιο γλυκά χρώματα το πέλαγος, τους Παξούς και τη Νότια Κέρκυρα. Υπάρχουν εστιατόρια και καφέ που προσφέρουν στους πελάτες τους αυτή την ανεπανάληπτη θέα και φυσικά λόγω θέσης γίνονται περιζήτητα την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Παραμυθιά και Αχέροντας: Δύο εκδρομές που αξίζει να κάνετε


η Περδικα ειναι ιδανικο ορμητήριο για να γνωρίσετε την ευρύτερη περιοχή. Δυο ημερίσιες εξορμήσεις που αξίζει από κάθε άποψη να κάνετε είναι αφενός στη λιγότερο γνωστή ηπειρώτικη κωμόπολη της Παραμυθιάς και αφετέρου στις μαγευτικές εκβολές του Αχέροντα:

Στην ωραία Παραμυθιά
Από την Πέρδικα θα βγείτε στο μεσόγειο χωριό Καρτέρι (11 χλμ.), που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, και θα συνεχίσετε προς Μαζαράκια για να πιάσετε τη νεότευκτη Εγνατία, μέσω της οποίας εύκολα θα προσεγγίσετε την ηπειρώτικη πολιτεία της Παραμυθιάς, η οποία ακουμπά στις βραχώδεις πλαγιές του βουνού Γκορίλλας (1658 υψόμ.) (Πέρδικα-Παραμυθιά 35 χλμ.).

Ανάπαυλα στο σκιερό παραποτάμιο δάσος του ποταμού Αχέροντα.Φωτογραφία: Στέλιος Κρητικάκης


Οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες δημιουργήθηκαν ανάμεσα στον 11ο και 12ο αιώνα, στη θέση όπου είναι κτισμένη η σημερινή κωμόπολη. Ωστόσο η ευρύτερη περιοχή κατοικείται αδιάλειπτα από τη Νεότερη Παλαιολιθική εποχή. Υπάρχουν υπολείμματα οχυρώσεων (θέση Τσαρδάκια) Υστερης Εποχής του Χαλκού, ενώ κατά τους κλασικούς χρόνους αναπτύχθηκαν τριγύρω σημαντικές πολιτείες.

Γενικά η έκταση που καταλαμβάνει σήμερα ο Δήμος Παραμυθιάς είχε εποικισθεί από το φύλο των Ελεατών Θεσπρωτών και θεωρούνταν από τις πιο δραστήριες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ηπείρου. Σήμερα πίσω από τα άφθονα νεότερα κτίρια θα ξεχωρίσετε παλιές, πέτρινες γεροδεμένες κατασκευές του 19ου αιώνα που είτε εγκαταλελειμμένες έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου είτε εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σαν κατοικίες, αποθήκες ή χώροι στέγασης καταστημάτων.

Από τα πλέον αξιοπρόσεκτα ιστορικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Παραμυθιάς είναι ο σημαντικός Ναός της Παναγιάς Παρηγορήτριας που χρονολογείται από τον 13o αι., ο εντυπωσιακός πολεμόπυργος «Κούλια» των μεταβυζαντινών χρόνων που δεσπόζει στις πάνω γειτονιές και το γεροδεμένο βυζαντινό κάστρο του Αϊ-Δονάτου, κτισμένο σε κατάφυτη θέση με εκπληκτική θέα στις παρυφές του όρους Γορίλλας.

Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για το Βενετσιάνικο Ρολόι στο κέντρο της πόλης, κτίσμα του 1750 με έξοδα της οικογένειας Μαρούτση που έμενε στη Βενετία. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι μηχανισμός του ρολογιού στη θέση του μεταλλικού ελατηρίου έχει λεπτή τριχιά που ξετυλίγεται από το βάρος δεμένης πέτρας!

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη, κτίσμα του 17ου αιώνα, δεσπόζει στον 
αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου.Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης 
www.viewsofgreece.gr


Στις εκβολές του Αχέροντα
Νότια της Πάργας, κοντά στο χωριό Αμμουδιά, εκβάλλει ο ποταμός Αχέροντας. Στην ενδοχώρα κοντά στο χωριό Γλυκή (απέχει 55 χλμ. από την Πρέβεζα και 48 χλμ. από την Πέρδικα) θα δείτε τις σημαντικότερες πηγές του και θα ξαποστάσετε στο σκιερό παραποτάμιο δάσος του. Στη δροσερή ακροποταμιά υπάρχουν καφέ και εστιατόρια, όπως επίσης έχουν τη βάση τους εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπου, αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε μονοράφτ, καγιάκ, ιππασία ή και ράφτινγκ υπό την επίβλεψη έμπειρων συνοδών.

Δεκατέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Γλυκής, πάνω στον δρόμο για τα παράλια του Ιονίου και κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος, υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου, όπου στους αρχαίους χρόνους λατρευόταν ο χθόνιος Ποσειδώνας. Οι αρχαίοι Ελληνες θεωρούσαν πως εδώ, στη συμβολή των ποταμών Κωκυτού και Αχέροντα, εκεί όπου σχηματιζόταν η σκοτεινή Αχερουσία λίμνη, βρισκόταν η μία από τις Πύλες του Αδη. Στην Οδύσσεια ο Ομηρος περιγράφει την κάθοδο του Οδυσσέα στον Αδη από τις πύλες του Αχέροντα, προκειμένου να πάρει χρησμό από την ψυχή του μάντη Τειρεσία.

Μόλις 5 χιλιόμετρα δυτικά από το Νεκρομαντείο απλώνεται η λαμπερή ακτή της Αμμουδιάς που ενδείκνυται για κολύμπι. Με εκδρομικό σκάφος μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια βόλτα στην πλωτή -μέχρι 2 μίλια από την ακτή- κοίτη του Αχέροντα, ενώ για τους πιο τολμηρούς είναι δυνατή η πρόσβαση με καγιάκ στο κάτω τμήμα του ποταμού, μέχρι τις εκβολές του μέσα από πανδαισία βλάστησης. Πληροφορίες: «Acheron Kayak», 697770122www.acheronkayak.gr

http://www.ethnos.gr/ipeiros/arthro/kalokairi_stin_proikismeni_perdika_thesprotias-64389217/