Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Ποιοι είναι τελικά οι #παραιτηθείτε (Σοβαρευτείτε…)

TVXS Ανάλυση 





Νικόλ Λειβαδάρη

Ο θόρυβος ήταν εξ αρχής δυσανάλογος της ουσίας. Και τα πολιτικά πάθη μακράν μεγαλύτερα του –διαδικτυακού τουλάχιστον – πλήθους. Μένει να φανεί, από την αυριανή συγκέντρωση των#paraititheite στο Σύνταγμα, εάν και τα δύο αυτά δεδομένα μπορούν να ανατραπούν μετά τον ανένδοτο Φίλη κατά της «κατσαρόλας» και την… αντεπανάσταση του νεοαγανακτισμένου Αδωνι.
Όπως – και κυρίως – μένει επίσης να φανεί ποιοι είναι τελικά, και πού στοχεύουν οι περίφημοι #paraititheite. Εως τότε οι εκδοχές ποικίλουν, αναλόγως της πολιτικής ανάλυσης, οπτικής, και σοβαρότητας:

Κατά τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη οι #paraititheite είναι ένα κομματικά υποκινούμενο τσούρμο ακροδεξιών που «κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής», ομνύει ακόμη στα οράματα της αριστερής παρένθεσης και απειλεί να αναβιώσει, εν Ελλάδι, το «κίνημα της κατσαρόλας» της Χιλής – ήτοι, την αστική εμπροσθοφυλακή που έριξε τον Αλιέντε κι οδήγησε στη δικτατορία του Πινοσέτ.

Oι «Τζημέριες υστερίες» και τα «καλσόν»


Κατά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, οι #paraititheite είναι «κολλαγόνα, Τζημέριες υστερίες, ανεγκέφαλοι "συγγραφείς" , κοινώς υβρεολόγοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», που «αν τους μισούς από αυτούς τους γυρίσει κανείς ανάποδα, θα πεταχτεί από τις τσέπες τους το μισό χρέος της χώρας». Και για όσους δεν κατάλαβαν, είναι και… «προσοχή στα καλσόν».

Κατά την ημι-επίσημη εκδοχή του Μαξίμου είναι απλώςμια συγκέντρωση «που κινείται στα όρια της γραφικότητας». Κατά τις, ουκ ολίγες, άλλες – ούτε επίσημες, ούτε ημιεπίσημες – εκδοχές, μπορεί και να είναι ένας βολικός εχθρός. Που η αμφιλεγόμενη και εν μέρει ακροδεξιά, προέλευσή του θα αποτρέψει την πλατιά μάζα των πολιτών να ενωθεί μαζί του στους δρόμους και τη λαϊκή απογοήτευση να ξεχυθεί στο Σύνταγμα. Εξ ου, και παρά τις – επίσημες – αποστάσεις Μαξίμου από τον Νίκο Φίλη, μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μετά χαράς από τον υπουργό Παιδείας τη σκυτάλη του ανένδοτου κατά της συγκέντρωσης της Τετάρτης. Πολύ απλά, για να την κάψει απ’ όπου κι… αν προέρχεται.

Ντόρα: Θα ήθελα, αλλά δεν…

Κατά τη Νέα Δημοκρατία είναι η συνέχεια της υπαρξιακής αμηχανίας του «Μένουμε Ευρώπη». ΟΑδωνις στηρίζει, τουιτάρει, τρολάρει και θα πάει, ο εκπρόσωπος Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνει ότι «η ΝΔ δεν έχει εμπλοκή στη συγκέντρωση» αλλά «ακούει τους πολίτες» κι η Ντόρα Μπακογιάννη «θα ήθελε να πάει» αλλά «δεν πάει» γιατί τότε «θα πουν ότι είναι η ΝΔ από πίσω».

Για το Ποτάμι μπορεί να είναι ένα ακόμη σύμπτωμα χρόνιου πολιτικού διπολισμού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε χθες το βράδυ ότι το Ποτάμι δεν θα «δεν θα καπελώσει τις κινητοποιήσεις», αλλά «αρκετά στελέχη του βέβαια θα συμμετάσχουν για να στείλουν ένα μήνυμα ότι "αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί"».

Το ΠΑΣΟΚ, ο Χειμωνάς και τα… «συντροφάκια»

Για το ΠΑΣΟΚ, πολύ πιο απλά, οι #paraititheite είναι ο ιδανικός τρόπος για το πώς… γινόμαστε (ξανά) μαλλιά κουβάρια. Το ένα ΠΑΣΟΚ στηρίζει και προσαυξάνει – Κωνσταντινόπουλος, Κεκέρογλου, Γιαννακοπούλου κ.λ.π. -, το άλλο, και νεώτερον, ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζει και αποτρέπει – Παπαχατζής, Καμμάς κ.λ.π. -, η ηγεσία σιωπά και ένας πρώην υποψήφιος πρόεδρος και νυν τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος, οΘανάσης Χειμωνάς, είναι εκ των βασικών διοργανωτών της συγκέντρωσης. Έναν ρόλο, τον οποίο υποστηρίζει σθεναρά, με … υψηλής πολιτισμικής αβρότητας αναρτήσεις στο Facebook κατά των διαφωνούντων συντρόφων του ( του τύπου «συντροφάκια, είστε για τον π….»).

Οι διοργανωτές

Για την ιστορία, πάντως, κι έως ότου η πλατεία δικαιώσει ή διαψεύσει την άνωθεν πολιτική θύελλα, μεταξύ των βασικών διοργανωτών του #paraititheite είναι οι εξής:

* Γιώργος Τσουκαλαδάκης: Πρώην υπάλληλος της Ολυμπιακής, μεταταγείς σε προσωποπαγή θέση στο υπουργείο Παιδείας, επιχειρηματίας-εισαγωγέας κολλαγόνου, το οποίο προμόταρε η ΟΝΝΕΔίτισσα Ελλη Παπαγγελή.

* Στάθης Στάικος: Αρχιτέκτων – εικαστικός, αυτοπροσδιορίζεται στα social media ως «antisyriza fighter».

* Θανάσης Χειμωνάς: Συγγραφέας - τομεάρχης πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ.

* Μάνος Επιτροπάκης: Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά

* Παναγιώτης Κωστούλας: Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά

* Γιάννης Χουντής: Διευθυντής Ινστιτούτου Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης– Μέλος Γραμματείας Προγράμματος της ΝΔ

* Αλφρέντο Σαλτιέλ: Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κόμματος - υποψήφιος της Δράσης στις ευρωεκλογές.

Υ. Γ.: Εάν αυτό το πλέγμα συνιστά πράγματι θεσμική απειλή τότε, όντως, το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει πρόβλημα. Σοβαρό
tvxs