Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Το ΠΑΣΟΚ πήρε 5,5 εκατ. θαλασσοδάνειο με μία απλή υποσχετική

Εξεταστική

Τον τρόπο που δίνονταν τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια. Όπως είπε η τράπεζα του χορήγησε δάνειο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ, με το κόμμα να έχει καταθέσει ως εγγύηση μία απλή υποσχετική επιστολή. Η ΝΔ επίσης χρωστάει 3,3 εκατ. ευρώ στην τράπεζα. Κόμματα και ΜΜΕ δανείστηκαν συνολικά 85 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Ο Φωκίων Καραβιάς αναφέρθηκε στο δάνειο της Eurobank προς το ΠΑΣΟΚ το 2010, ύψους 5,2 εκ. ευρώ, που το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη το έλαβε καταθέτοντας μια απλή υποσχετική επιστολή. Στην επιστολή δεν δινόταν καμία διασφάλιση, ούτε καν η επίκληση της κρατικής χρηματοδότησης. Το συγκεκριμένο δάνειο ήταν το τρίτο της τράπεζας προς την πράσινη παράταξη, που μέχρι τότε είχε αποπληρώσει τα προηγούμενα δύο.

«Όντως στο ΠΑΣΟΚ για τη δανειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή. Έκανα την ίδια ερώτηση στις νομικές υπηρεσίας και μου είπαν ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες τις τράπεζας. Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια. Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια όπως τις χρηματορροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός», είπε ο κ. Καραβιάς στην Εξεταστική Επιτροπή, υπεραμυνόμενος της δανειοδότησης στην οποία προχώρησε η τράπεζα του.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, η τράπεζα έχει ήδη καταγγείλει τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ (5,2 εκατ. ευρώ) και ΝΔ (3,3 εκατ. ευρώ), οι τόκοι των οποίων έχουν αγγίξει τα 13 εκατ. ευρώ, καθώς οι τελευταίες πληρωμές κι από τα δύο κόμματα έγιναν το 2011. «Έχουμε διερευνήσει όλους τους πιθανούς τρόπους για να διευθετηθεί το ποσό ενώ η τράπεζα έχει έρθει σε επαφή με τα δύο κόμματα. Η ΝΔ ανταποκρίθηκε όχι όμως και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.

Τι έγινε με τα δάνεια στα ΜΜΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, παραδέχτηκε επίσης ότι η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 85 εκ. ευρώ σε κόμματα και ΜΜΕ με τους ακάλυπτους κινδύνους να αναλογούν στο 20% ή 18,1 εκ. ευρώ.

Όπως είπε ληξιπρόθεσμα χρέη προς την τράπεζα έχουν ο όμιλος επιχειρήσεων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, η Τηλέτυπος Α.Ε. και η Ναυτεμπορική.

Ο όμιλος Κοντομηνά χρωστά 3,387 εκατ. ευρώ, η Τηλέτυπος Α.Ε. 13 εκατ. ευρώ και η Ναυτεμπορική 148.000 ευρώ. Όπως διευκρίνισε, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank η τράπεζα δεν έχει υπόλοιπα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, που ανήκει στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά το ποσό αφορά συνολικά σε δραστηριότητες του επιχειρηματία.

TVXS