Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Διεργασίες για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Το χρονοδιάγραμμα και τα πρόσωπα

 
 Αθήνα
Τον ερχόμενο Νοέμβριο, κι αν όχι τότε, το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς επιθυμεί η Χαριλάου Τρικούπη να έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να επισπευσθούν οι συγκλίσεις και από την άλλη ο επικεφαλής του Ποταμιού εξακολουθεί να εμφανίζεται επιφυλακτικός για τη συμμετοχή του στο εγχείρημα. Επομένως, εν πολλοίς το κλειδί για τις διεργασίες στον χώρο του Κέντρου βρίσκεται στις αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.


Ο πρόεδρος του Ποταμιού προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στην εκλογή από τη βάση τού νέου αρχηγού θέτει όρους και ζητεί εγγυήσεις για το αδιάβλητο των διαδικασιών. «Αν δεν μου δοθούν διαβεβαιώσεις πως δεν θα λειτουργήσουν οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνω» λέει στους συνομιλητές του.

Επιπλέον, προϊδεάζει πως θα αποσύρει την υποψηφιότητά του στην περίπτωση που συνυποψήφιος θα είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου. «Αυτό θα αποτρέψει ψηφοφόρους του μεταρρυθμιστικού Κέντρου να έρθουν να ψηφίσουν. Με τον Παπανδρέου υποψήφιο δεν κατεβαίνω» συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η συνάντηση Φώφης Γεννηματά - Σταύρου Θεοδωράκη που προγραμματίζεται για μετά τον Δεκαπενταύγουστο μπορεί να οδηγήσει σε τελική συμφωνία, με τον Παπανδρέου να βρίσκεται μακριά από τις διεργασίες της Κεντροαριστεράς. Αλλωστε ούτε τις προτάσεις του για τη σοσιαλδημοκρατία δεν έστειλε σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν υπάρχουν τρεις δηλωμένες διαθεσιμότητες: Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ωστόσο, και άλλοι -κυρίως από το χώρο το ΠΑΣΟΚ- δείχνουν να το σκέφτονται...

in.gr