Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Καταιγίδα κεραυνών προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Θάσο

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

"Ένα φλεγόμενο νησί στην καρδιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου". Αυτή είναι η εικόνα που έδιναν την Κυριακή το απόγευμα οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής που συμμετέχουν στην άνιση μάχη με την καταστροφική πυρκαγιά, που κατακαίει από το Σάββατο το ξημέρωμα την πανέμορφη Θάσο.




Μια καταιγίδα κεραυνών λίγο πριν από τις έξι το πρωί είναι σύμφωνα με ολες τις ενδείξεις το αίτιο της πρόκλησης της φωτιάς, που εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά μέτωπα μεσα σε διάστημα 45 λεπτών και εξαιτίας του πυκνού πευκοδάσους και των θυελλωδών ανέμων εντάσεως εως και οκτω μποφόρ πηρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις καταστρέφοντας τα παντα στο πέρασμα της. Σπίτια, αγροικίες αμέτρητες κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες και πολλες χιλιάδες στρέμματα του άλλοτε μοναδικού στο είδος του πευκοδάσους εχουν γινει στάχτη.

Δεκάδες κάτοικοι στα χωριά του Πρίνου, της Αλυκής, το Τρίλοφο Θεολόγου, το Μικρό και Μεγάλο Καλαβίτη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλοί ειναι αυτοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβληματα .

"Είναι μια τραγωδία. Επρόκειτο για Οργή Θεού.
Πρωτα ήταν η καταιγίδα κεραυνών και μετα ο άνεμος που ανά πάσα στιγμη άλλαζε κατεύθυνση, στρέφοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς άλλοτε προς τα σπίτια και άλλοτε προς το βουνό", λεει στο ethnos.gr ο περιφερειαρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Παυλιδης.


Το απογευμα του Σαββάτου εξετάσθηκε η προληπτική εκκένωση του κέντρου υγείας της Θάσσου οπου ειχαν μεταφερθεί πολλοί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα . Οι πιο σοβαρα όπως και ένας εποχικός πυροσβέστης ο οποιος υπέστη συντριπτικά κατάγματα από πτώση προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομειο της Καβάλας.

Προσωρινά εκκενώθηκαν οι Μονές Αρχαγγέλου και Αγίου Παντελεήμονα, αντίστοιχα, με τις μοναχές να επιστρέφουν εκεί την Κυριακη το πρωί.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με τους διαρκείς στροβιλισμούς και την σχεδόν μηδενική ορατότητα εξαιτίας των καπνών ειχαν ως συνέπεια τα επτά καναντέρ κ τα έξι ελικόπτερα που συμμετέχουν στην κατάσβεση να παραμένουν επί ώρες καθηλωμένα , δυσχεραίνοντας περισσοτερο τις προσπάθειες περισσότερων απο 200 πυροσβέστες , πεζοπόρα τμήματα , στρατιώτες , εθελοντές και κατοίκους προσπαθούσαν να οριοθετήσουν εως αργά τη νύχτα τα τέσσερα πύρινα μέτωπα που δεν μπόρεσε να ανακόψει η βροχή που έπεσε το πρωί της Κυριακής.

Την κατασταση στη Θάσο επιθεώρησαν από κοντα τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε θέματα Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας όσο κ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγελης Αποστόλου οι οποίοι δεσμεύθηκαν για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Όμως έγιναν αποδέκτες και της αγανάκτησης των κατοίκων της Θάσου για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας και την μικρή πυροσβεστικη δύναμη στο καταπράσινο νησι, που δεν επέτρεψαν την άνεση επέμβαση κατα τα πρώτα κρίσιμα στάδια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.


ΕΘΝΟΣ On Line
Μ. Λαγάνης