Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεχειλίζει η απόγνωση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών


Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ»

Αναστάτωση επικρατεί σε αρκετούς καταυλισμούς και κέντρα φιλοξενίας στη χώρα, με τους χιλιάδες «εγκλωβισμένους» πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται στα όριά τους και να ζητούν από τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τα σύνορα.



Στην πλατεία του Κατσικά στα Ιωάννινα έχουν κατασκηνώσει 28 οικογένειες προσφύγων, που εγκατέλειψαν το χώρο φιλοξενίας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης και ζητώντας να μεταφερθούν σε στεγασμένες δομές. Προσφυγόπουλα πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία με πλακάτ, στα οποία γράφουν στα αγγλικά: «Σώστε τα παιδιά. Όχι άλλα ψέματα».

Το μεσημέρι, μεγάλος αριθμός φιλοξενούμενων στο κέντρο Κατσικά πραγματοποίησαν πορεία για να ζητήσουν την μετεγκατάστασή τους τώρα που μπαίνει το φθινόπωρο. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τις καλοκαιρινές μπόρες πλημμύρισε ήδη πολλές φορές το κέντρο φιλοξενίας.

Την Πέμπτη, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, επίσης διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.


«Δεν έχουμε πρόβλημα με τους Έλληνες αλλά με τη ζωή στα κέντρα φιλοξενίας, όπου το φαγητό είναι άθλιο, δεν έχει γιατρούς, έχει τρομερή ζέστη και κουνούπια» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 30χρονος Ζακαρία από τη Συρία.





Μια άλλη ομάδα πραγματοποίηση καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Νέου Πετριτσίου, στο ύψος του Χέρσου, το πρωί της Πέμπτης. Οι άνθρωποι αυτοί, που φιλοξενούνται προσωρινά στο κέντρο φιλοξενίας στο Χέρσο, συγκεντρώθηκαν περίπου στις 10:30 το πρωί έξω από το κέντρο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πρόσφυγες, με πάγιο αίτημα το άνοιγμα των συνόρων, διέκοψαν για περίπου μισή ώρα την κυκλοφορία με αποτέλεσμα αυτή να διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Διαμαρτυρία και στη Χίο

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στη Χίο, με περίπου 80 πρόσφυγες και μετανάστες να περπατούν στην κεντρική πλατεία της Χίου την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν.

Χτες, σημειώθηκε και συμπλοκή μεταξύ τριών προσφύγων με ένα τραυματία, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα alithia.gr, οι τρεις πρόσφυγες διαπληκτίστηκαν γύρω στις 7:40μμ της Πέμπτης στο λιμάνι του νησιού.


Αnadolu: Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές

Αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά τον τελευταίο ενάμιση μήνα «βλέπει» το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο ισχυρίζεται ότι το τουρκικό λιμενικό «μπλόκαρε» το ταξίδι 1.500 προσφύγων και μεταναστών. Επικαλείται, μάλιστα, στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών που δείχνουν ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το τουρκικό λιμενικό έχει σταματήσει 27.028 ανθρώπους από το να φτάσουν στα ελληνικά νησιά. Τον Ιανουάριο, περισυλλέχθηκαν 5.506 άνθρωποι, τον Φεβρουάριο 8.747, τον Μάρτιο 8.530, τον Απρίλιο 1.717, τον Μάιο 1.101 και μόλις 881 τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ksexeilizei_h_apognosi_sta_kentra_filoksenias_prosfygon_kai_metanaston-64479577/