Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η διαμαρτυρία του Αϊνστάιν στον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Απαιτούμε ελευθερία σκέψης»

Αποτέλεσμα εικόνας για einstein


Μ
ε αφορμή την επέτειο γέννησης του ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν, δημοσιεύουμε ένα όχι ιδιαίτερα γνωστό περιστατικό που αφορά στον ίδιο και την Ελλάδα.Σύμφωνα με σχετικό αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη», στις 12 Μαρτίου του 1929 τοιχοκολλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωση της Συγκλήτου η οποία γνωστοποιούσε πως μία φοιτήτρια, η Ελένη Σακελλαρίου και τέσσερις φοιτητές του ιδρύματος (Τσαγκαράκης, Μαρκοβίτης, Ματθαίου και Κοβατζίδης) αποβάλλονταν διά παντός από το ίδρυμα «δια την εν γένει κομμουνιστικήν δράσιν των»!

«Η γνωστοποίηση του θέματος των πέντε αποβολών από το Φοιτητικό Τμήμα της Εργατικής Βοήθειας προς το Αντιφασιστικό Συνέδριο στο Βερολίνο και την Επιτροπή Αμύνης των θυμάτων της λευκής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, κάνει τον Α. Αϊνστάιν κοινωνό της υπόθεσης και ο μεγάλος επιστήμονας αντιδρά άμεσα».

Έτσι, ο«Ριζοσπάστης» στις 23 Μαρτίου του 1929 δημοσιεύει ως πρώτο θέμα στο πρωτοσέλιδό του, τις δύο επιστολές του Α. Αϊνστάιν προς τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθήνας, με τις οποίες ζητά την επανεγγραφή των φοιτητών.

Ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ είναι: «Ο μέγας καθηγητής των μαθηματικών Αλμπερτ Αϊνστάιν διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Βενιζέλο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για τις τελευταίες αποβολές των φοιτητών».



Το τηλεγράφημα προς τον Βενιζέλο έχει ως εξής:

«Πρωθυπουργόν Βενιζέλον
                  Αθήνας

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο. Απαιτούμε την ελευθερία στην εκδήλωση των σκέψεων ανάμεσα στους φοιτητές.

καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν».

Μετά από μερικές μέρες στάλθηκε ακόμη ένα τηλεγράφημα, το οποίο συνυπογράφεται από ακόμη δύο καθηγητές:

«Σύγκλητον Πανεπιστημίου Αθήνας

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή των φοιτητών που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Απαιτούμε την άμεσο επαναγραφή τους.

Καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν
Καθηγητής Ερρίκος Αίβε
Καθηγητής Φριτς».

tvxs