νέα από τον Κορινό

  Από την δημοτική παράταξη "Κίνηση Πολιτών" κοινοποιήθηκε χθες στο γραφείο της "Ολυμπιάδας" στον Κορινό, εισαγγελική εντολή, με την οποία παραγγέλλεται η χορήγηση αντιγράφων των ζητούμενων εγγράφων, με τις από 1/12/2011 δύο αιτήσεις. Σημειώνεται πως προ δύο μηνών με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης "Κίνησης Πολιτών" πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της "Ολυμπιάδας" μεταξύ εκπροσώπων της δημοτικής παράταξης και του διευθύνοντα συμβούλου της δημοτικής επιχείρησης. Κατόπιν αυτής της συνάντησης και ύστερα από προφορική συνεννόηση κατατέθηκαν εκ μέρους της δημοτικής παράταξης στις 1-12-2011 δύο αιτήσεις υπογεγραμμένες από τους κ.κ. Χρήστο Καραφουλίδη, Σάββα Οφείδη και Γιώργο Κοκαβίδη, οι οποίες δυστυχώς μπήκαν στις καλένδες και έτσι η "Κίνηση Πολιτών" προχώρησε μέσα στα πλαίσια άσκησης των αντιπολιτευτικών της καθηκόντων στην έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας, προκειμένου να λάβει γνώση των τεκταινομένων στη δημοτική επιχείρηση του δήμου Κατερίνης "ΟΛΥΜΠΑΔΑ".

Αναρτήθηκε από ΛΕΥΤΕΡΙΑ στις Τετάρτη, Φεβρουάριος 01, 2012

..............................................................................................................................................................


Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης


Προτάσεις για συζήτηση θεμάτων Προ Ημερήσιας Διάταξης


Επειδή θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πέραν των άλλων οφείλει να συζητά, να τοποθετείται αλλά και να επιλύει θέματα που απασχολούν τους δημότες του,  σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 7 του νόμου 3852/10 αλλά και του άρθρου 69 παρ. 3  ζητάμε την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση των παρακάτω θεμάτων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης την 30η -1-2012:

1. Έρευνα – μέτρα για υποσιτιζόμενους μαθητές

       Με αφορμή σχετική πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και επειδή υπάρχουν σχετικές πληροφορίες για υποσιτιζόμενους μαθητές και  στο Δήμο μας,  καλούμε το  Δήμο  να ερευνήσει σε συνεργασία με  τις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και  να καταγραφούν  αν υπάρχουν μαθητές που υποσιτίζονται , μαθητές  που πάνε στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό και παραμένουν νηστικοί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, διότι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για χαρτζιλίκι, και μετά στην επόμενη συνεδρίαση  να συζητήσουμε τρόπους ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν εξασφαλισμένο το κολατσιό τους.


2. Δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικής γης για καλλιέργεια  σε ακτήμονες ανέργους ή χαμηλόμισθους

      Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει την δυνατότητα για την  παροχή  δωρεάν χρήσης αγροτικών δημοτικών εκτάσεων σε ακτήμονες ανέργους ή χαμηλόμισθους ή χαμηλοσυνταξιούχους βασικά της πόλης της Κατερίνης, οι οποίοι σε μερίδια των 100 και 200  τετραγωνικών μέτρων θα μπορούν να καλλιεργούν λαχανικά οπωροκηπευτικά ή άλλα αγροτικά  προϊόντα  κατά μόνας ή σε συνεταιριστική βάση για την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών με την επιστημονική  ή και άλλη υποστήριξη του Δήμου σε υποδομές ( νερό – ρεύμα, μηχανήματα κλπ).

Είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε σε άλλες περιοχές, δεν δημιουργεί ουσιαστική  δαπάνη για τον Δήμο, ανακουφίζει οικονομικά τα θύματα της κρίσης και παράλληλα κοινωνικοποιεί και τους δημότες μας μέσα από συλλογικές μορφές οργάνωσης. 

3. Ψήφισμα συμπαράστασης – οικονομική ενίσχυση για τους απεργούς της Χαλυβουργίας

      Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει με ψήφισμά του τη συμπαράσταση στους απεργούς της χαλυβουργίας που κλείνουν τρεις μήνες απεργίας υπερασπιζόμενοι το 5νθήμερο, το 8ώρο, τα κερδισμένα με αγώνες δικαιώματα των εργαζομένων και πρώτα από όλα την αξιοπρέπειά τους. Μια απεργία που αφορά όλους τους εργαζόμενους και γι αυτό  βρήκε συμπαραστάτη όλη την κοινωνία και όλους τους εργαζόμενους αν και μακριά από τα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους σε μια συμβολική τους οικονομική  συνδρομή για την ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των απεργών της Χαλυβουργίας

4. Παραχώρηση χώρου στο ισόγειο του δημαρχείου στους εθελοντές «κόντρα στο ρεύμα»

  Όπως είναι γνωστό κάθε μέρα 12 με 1 το μεσημέρι  εθελοντές από την κίνηση ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ κόντρα στο ρεύμα βρίσκονται έξω από το Δημαρχείο μας ενημερώνοντάς τους δημότες και συγκεντρώνοντας δικαιολογητικά για την άσκηση ένδικων μέσων και την προστασία τους από το κόψιμο του ρεύματος  για όσους δεν μπορούν ή αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι της εφορίας μέσω της ΔΕΗ. Μια κίνηση που συσπείρωσε  ήδη εκατοντάδες συμπολίτες μας.

        Εν όψει των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του πολικού ψύχους αλλά και για λόγους ευπρέπειας  και ανταπόκρισής μας με το κοινό αίσθημα αλλά και το σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, σας καλούμε να διαθέσετε σχετικό χώρο στο χολ ή στη μεγάλη αίθουσα του δήμου στο ισόγειο όπου θα παραμένουν οι εθελοντές για την εξυπηρέτηση των δημοτών με την πρόβλεψη να μπορούν να βγάλουν φωτοτυπίες των δικαιολογητικών από το μηχάνημα του δήμου.

      Να υπενθυμίσουμε ότι άλλοι οι δήμοι έχουν διαθέσει γραφεία και προσωπικό για τις σχετικές εργασίες έχοντας αναλάβει παράλληλα και την νομική τους υποστήριξη.

5. Τα έργα στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  Κορινού

Σε συνέχεια αναπάντητου από τον Σεπτέμβριο  σχετικού ερωτήματος μας,  σας καλούμε να συζητήσουμε για τα εκτελούμενα αλλά και σχεδιαζόμενα έργα στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Κορινού τόσο στο Δημοτικό μας Συμβούλιο όσο και σε Λαϊκή Συνέλευση στον Κορινό.Κατερίνη  29/1/2012

Αντώνης Δ. Μάντζιος 

Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών

για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

                               Δελτίο Τύπου
    Συνάντηση του δημοτικού συμβούλου  Αντώνης Μάντζιου
    με την ΔΕΥΑΚ   για ζητήματα του πρώην Δήμου Κορινού.

         Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ μετά από επίσκεψη στα γραφεία της είχε τέλη της προηγούμενης βδομάδας  ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού μας  «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης» Αντώνης Μάντζιος.
      Στη συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του πρώην Δήμου Κορινού και ζητήθηκε η αντιμετώπισή τους από την Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Αναλυτικά:
         Οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ. Από την πλευρά μας τέθηκε τόσο το θέμα των «φουσκωμένων λογαριασμών» που εκδόθηκαν πρόσφατα στον Κορινό,  όσο και το κόστος πληρωμής τους στο Ταχυδρομείο ή σε πράκτορες αφού κατήργησαν τον ταμία της ΔΕΥΑΚ στον Κορινό.
          Για το θέμα του ύψους των λογαριασμών μας δόθηκε η απάντηση ότι οφείλονται στο γεγονός ότι η ΔΕΥΑΚ από παράβλεψη των υπηρεσιών  και επειδή πληρώθηκαν έναντι οι λογαριασμοί του β΄ εξαμήνου του 2010 και του Α’ του 2011,  υπολόγισε όλη την έναντι κατανάλωση   στον τρέχοντα λογαριασμό και έτσι όλοι οι καταναλωτές χρεώθηκαν το νερό   στο ανώτερο κλιμάκιο πληρωμής,  ενώ έπρεπε να επιμεριστεί η κατανάλωση κατά εξάμηνο και να γίνει η πληρωμή κατά κλιμάκιο σύμφωνα με το τιμολόγιο που ίσχυε σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του πρώην δήμου Κορινού. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος   θα αποσυρθούν οι λογαριασμοί για να εκδοθούν νέοι και όσοι πλήρωσαν και υπάρχουν διαφορές θα ειδοποιηθούν  ώστε να γίνει η επιστροφή.
         Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι μεγάλη είναι η συμμετοχή του ΦΠΑ στους λογαριασμούς νερού ΦΠΑ που φθάνει και στο 23% για είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι το νερό.
       Όσον αφορά το ειδικό τέλος η άποψη της ΔΕΥΑΚ ήταν ότι το ειδικό τέλος υπήρχε ενσωματωμένο στην τιμή του νερού  και στους λογαριασμούς του πρώην Δήμου Κορινού ενώ τώρα γίνεται χωριστή η εγγραφή   όπως προβλέπεται από  το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση όμως  θα πρέπει να μειωθεί η τιμή του νερού, αφαιρουμένου του ενσωματωμένου τέλους, να κοστολογηθεί η κατανάλωση με τη μειωμένη τιμή και μετά να προστεθεί χωριστά το ειδικό τέλος.
  Για το κόστος εξόφλησης  υπενθυμίσαμε ότι στην σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ.  της  ΔΕΥΑΚ, στην οποία και  συμμετείχαμε,  είχε αποφασιστεί να μην υπάρχει ταμίας της ΔΕΥΑΚ το Κορινό και να εξυπηρετούνται οι δημότες από τα ΕΛΤΑ και πράκτορες,  χωρίς όμως κόστος εξόφλησης λογαριασμού για τους καταναλωτές,  κόστος  το οποίο θα επιβάρυνε την ΔΕΥΑΚ η οποία άλλωστε και ωφελήθηκε από την απομάκρυνση του ταμεία της στον Κορινό.
          Επίσης θέσαμε τα θέματα της ανάγκης αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στον Κορινό το οποίο αποτελείται από πεπαλαιωμένο και φθαρμένο δίκτυο  αμιαντοσωληνών , το οποίο είναι καρκινογόνο.   Ακόμα θέσαμε το θέμα της ποιότητας του νερού στον Κορινό και επαναφέραμε την πρότασή μας για σύνδεση του Κοριού Κ. Αγιάννη και Ν. Τραπεζούντα με το δίκτυο της Κατερίνης ή εναλλακτικά με το νερό της Μόρνας.
 Όσον αφορά τις οφειλές του πρώην Δήμου Κορινού στον σύνδεσμο ύδρευσης Βόρειας Πιερίας προτείναμε ο σύνδεσμος να πληρώνεται όχι με τον αριθμό των δημοτών του πρώην Δήμου Κορινού αλλά με τον αριθμό των πραγματικών χρηστών του νερού (ουσιαστικά μόνο ο Κούκος έπαιρνε νερό από τον σύνδεσμο) ενώ από εδώ και πέρα μπορεί η πληρωμή να γίνεται με βάση την μέτρηση του νερού που έρχεται στις τοπικές κοινότητες από τον Σύνδεσμο.  ,
  Αναγνωρίσαμε την επιτυχία της ένταξης στο ΕΣΠΑ της αποχέτευσης του Κ. Αγιάνη και της Ν. Τραπεζούντας και ζητήσαμε να ενταθούν οι προσπάθειες για αποχετευτικό δίκτυο στον Κούκο και την Σεβαστή.  Όσον αφορά  το θέμα της σύνδεσης της αποχέτευσης των τουριστικών μονάδων της παραλίας του Κορινού με τον βιολογικό Κορινού η σύνδεση θα γινόταν μέσω της σύνδεσης του Βιολογικού Κορινού με την Παραλία το έργο όμως παρ όλες τις υποσχέσεις δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και θα γίνει νέα υποβολή για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
  Για την προβλεπόμενη δεύτερη επέκταση του ΧΥΤΑ εκφράσαμε την πλήρη διαφωνία μας.
Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις ότι δεν θα γίνει επέκταση του ΧΥΤΑ στην ίδια περιοχή, έγινε ήδη μία με καθυστέρηση και προβλέπεται και η δεύτερη μέσα στο ρέμα σε δασική έκταση.
        Θεωρούμε ότι δεν μπορεί η περιοχή της Π. Χράνης να είναι ο μόνιμος και μόνος χώρος για την δημιουργία ΧΥΤΑ, υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές επιφυλάξεις για την στατική επάρκεια της περιοχής δεδομένης των κατολισθήσεων στην περιοχή  σε συνδυασμό με το βάρος που δέχεται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ήδη η ευρύτερη περιοχή έχει επιβαρυνθεί από δεκάδες  κυβικά στραγγίδια του ΧΥΤΑ που κατά καιρούς διέφυγαν ή αφέθηκαν στα ρέματα ενώ είναι καιρός πλέον να φύγουμε από τους ΧΥΤΑ και να πάμε σε ΧΥΤΥ μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης.  

           Αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα των προβλημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στον πρώην Δήμου Κορινού  και ανεξάρτητα από την καλή διάθεση και τις προσπάθειες της ΔΕΥΑΚ για την επίλυσή τους,  καλούμε όλους τους δημότες ενωμένοι μέσα από τους φορείς τους να αγωνιστούν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων διεκδικώντας έναν Δήμο αντάξιο των προσδοκιών μας.
       Από την μεριά μας σαν συνδυασμός «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης»  με όλες μας τις  δυνάμεις θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για έναν Δήμο της συμμετοχής, της διαφάνειας, της ανάπτυξης  , ένα Δήμο της αλληλεγγύης και του αγώνα.

Κορινός 24/1/2012